Svet 1

14.06.2024.

9:48

"USS Helena" poslata na "Admirala Gorškova"; Neko tu nosi "cirkone" FOTO/VIDEO

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vežbama.

Izvor: Euronews, Sputnjik

"USS Helena" poslata na "Admirala Gorškova"; Neko tu nosi "cirkone" FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Ariel Ley

Podeli:

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, "USS Helena", danas uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv nakon vežbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je deo "rutinske lučke posete" dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz te komande.

Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vežbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu pretnja po SAD.

S druge strane, na stotine Kubanaca snimljeno je kako fotografišu i čekaju u redu za ukrcavanje na fregatu ruske Severne flote "Admiral Gorškov" usidrenu u luci Havane, javlja dopisnik Sputnjika.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je odred brodova ruske Severne flote, uključujući fregatu “Admiral Gorškov", naoružanu raketama "cirkon" i nuklearnu podmornicu "Kazanj" završio vežbe primene visokopreciznog oružja u Atlantskom okeanu i uplovio u luku u Havani.

Bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je prisustvo ruskih vojnih brodova u blizini obala Floride nezamislivo.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je završetak vežbi ruskih brodova i njihov dolazak u luku Havane, rekavši da druge zemlje ne moraju da brinu o vojnim vežbama Rusije i da je to normalna praksa.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: