Svet 2

14.06.2024.

8:45

Putin: Samo vas gledamo

Predsednik Rusije Vladimir Putin možda planira da promeni nacionalnu nuklearnu doktrinu u jeku rata u Ukrajini.

Izvor: Blic, Njuzvik, Al Džazira

Putin: Samo vas gledamo
Profimedia

Podeli:

Prošle nedelje je ruska državna agencija "RIA novosti" izvestila da je Putin održao govor na nedavnom Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i pomenuo rusku nuklearnu doktrinu, piše "Njuzvik".

"Ova doktrina je živi instrument, a mi pažljivo posmatramo šta se dešava u svetu, oko nas, i ne isključujemo pravljenje nekih izmena u ovoj doktrini", rekao je Putin, prema "RIA novostima".

"Mislim da se takav slučaj nije pojavio", dodao je on.

Prema "Al Džaziri", Putin je takođe nedavno govorio sa nekoliko međunarodnih novinskih agencija i pomenuo rusku nuklearnu doktrinu.

"Zapad iz nekog razloga veruje da Rusija nikada neće koristiti nuklearno oružje. Mi imamo nuklearnu doktrinu. Pogledajte šta piše. Ako nečiji postupci ugrožavaju naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo da je moguće da upotrebimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Ovo ne treba shvatiti olako, površno",  rekao je on.

Doktrina dozvoljava Rusiji da upotrebi nuklearno oružje ako druga zemlja upotrebi nuklearno oružje protiv nje, ili ako je "ugroženo samo postojanje države", navodi "Al Džazira".

Ranije u petak je visoka ruska zvaničnica i saveznica Putina Valentina Matvijenko takođe komentarisala moguću upotrebu nuklearnog oružja, navodi "Njuzvik".

"Lično ne smatram da smo tu (na ivici nuklearnog rata), ali trendovi nisu dobri", rekla je ona na marginama foruma, preneo je Tass.

Matvijenko je rekla da - sve dok postojanje Rusije nije ugroženo - Moskva "nikad neće upotrebiti nuklearno oružje".

"Ako postoji stvarna pretnja po postojanje naše države, ozbiljna pretnja po našu bezbednosti i suverenitet, onda, naravno, upotrebićemo čitav arsenal, sve sposobnosti koje imamo", dodala je ona.

Takođe, prošli petak je "Semafor" izvestio da je viši američki zvaničnik rekao da Bajdenova administracija mora da "usvoji kompetitivniji pristup neširenju i kontroli oružja" i "napraviti određena prilagođavanja u našem stavu i sposobnostima".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: