Svet 15

14.06.2024.

23:34

Rat – dan 842: Jak udar; Pogođeni su – broje se žrtve; Rusi odgovorili

Rat u Ukrajini – 842. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 842: Jak udar; Pogođeni su – broje se žrtve; Rusi odgovorili
Profimedia

Podeli:

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Bajden je nakon potpisivanja, u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, gde se održava Samit G7, izjavio da je rat u Ukrajini bio "test za ceo svet i to da li će stajati uz Ukrajinu i za "suverenitet i slobodu, protiv tiranije", prenosi CNN.

Završeno

23:11

Rojters: Nemačka sprečila dogovor EU o 14. paketu sankcija prema Rusiji

Evropska unija nije danas postigla dogovor o 14. paketu sankcija Rusiji, nakon što je Nemačka izrazila rezervu zbog uticaja klauzule o podružnicama i partnerima iz trećih zemalja na nemačku privredu, rekle su evropske diplomate za Rojters.

Zvaničnici 27 zemalja EU raspravljaju više od mesec dana o paketu sankcija koji uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa i plan da operateri iz EU postanu odgovorni za sankcionisanje kršenja sankcija koje počine podružnice i partneri u trećim zemljama.

U okviru paketa sankcija, EU je takođe trebalo da zabrani da u njene luke pristižu brodovi koji doprinose ratnim naporima Rusije.

Ambasadori EU trebalo je večeras da raspravljaju i odlučuju o tom pitanju, ali je tema sankcija povučena sa dnevnog reda sastanka u poslednjem trenutku.

Sledeći sastanak ambasadora zakazan je za sredu. Mađarska je izgleda bila spremna da prihvati 14, paket sankcija prema Rusiji, navodi britanska agencija.

21:12

Proleće na frontu

19:36

U Šebekinu ukrajinska vojska pogodila stambenu zgradu

19:00

Zelenski stigao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Švajcarsku gde sutra počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini uz učešće više od 100 delegacija iz celog sveta.

"Biće dva dana aktivnog posla sa zemljama iz svih delova sveta, sa različitim državama koje su ujedinjene u zajedničkom cilju da približe pravedan i trajan mir u Ukrajini", napisao je Zelenski na platformi X.

Švajcarska vlada saopštila je da je 100 delegacija potvrdilo učešće, među kojima su 92 zemlje i osam organizacija, prenosi Rojters.

17:42

NATO usvojio plan o dugoročnoj pomoći Ukrajini

Ministri odbrane NATO-a dogovorili su se o planu za koordinaciju vojne pomoći i obuke za Ukrajinu, kao i za rešavanje pitanja odvraćanja i odbrane zemalja članica Alijanse, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Ministri odbrane NATO-a završili su danas dvodnevni sastanak koji je održan radi pripreme samita Alijanse u Vašingtonu u julu.

Stoltenberg je istakao da će NATO sa komandom u Visbadenu u Nemačkoj koordinisati obuku i vojnu pomoć Ukrajini i da će u radu komande učestvovati gotovo 700 pripadnika iz zemalja Alijanse i partnerskih zemalja.

15:03

Nemačka poslala Ukrajini oružje i vojnu opremu

Nemačka je poslala danas Ukrajini još jedan paket vojne pomoći, uključujući raketne sisteme "Himars", protivvazdušne sisteme i tenkove.

Ukrajina je dobila 20 jedinica pešadijskog vozila "Marder", 10 komada cisterne Leopard 1 A5 sa rezervnim delovima, po jedan protivvazdušni raketni sistem kratkog i srednjeg dometa, tri jedinice raketnog sistema "Himars", dve jedinice oklopnog vozila "Biber", kao i oklopno vozilo za popravku i spasavanje "Bergepanzer", između jedne i četiri jedinice mašina za čišćenje mina "Visent" i municiju, saopštilo je nemačko ministarstvo.

Nemačka je do sada obezbedila ili obavezala za naredne godine vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od približno 28 milijardi evra.

14:30

"Ukrajina na prihvata"

Ukrajina neće prihvatiti uslove za početak pregovora o prekidu rata koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je savetnik Ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihailo Podoljak.

On je odbacio predlog Putina, ocenivši da nije reč o ozbiljnom pokušaju da se postigne sporazum o miru i da nije relevantan za bilo kakve pregovore.

Podoljak je za Rojters dodao da "ne postoji mogućnost da se nađe kompromis" između Putinovih izjava i uslova za kraj rata koje je iznela Ukrajina.

13:16

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini; Odjekuju eksplozije


Vazdušna opasnost ponovo je proglašena na celoj teritoriji Ukrajine, a u Kijevu i u Harkovu odjeknule su eksplozije.

Prema navodima medija, ruska vojska je izvela napad na vojni objekat koji se nalazi na aerodromu Žuljani kod Kijeva.
 

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: