Svet 1

13.06.2024.

12:25

Pašinjan "grmi": Nećete u Belorusiju

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio da nijedan jermenski zvaničnik neće posetiti Belorusiju dok god je Aleksandar Lukašenko na vlasti u toj zemlji.

Izvor: Novosti, B92.net

Pašinjan "grmi": Nećete u Belorusiju
EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL

Podeli:

Pašinjan je u sredu rekao da će Jerevan napustiti Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koju predvodi Rusija nakon što je optužio njene članice, među kojima je i Belorusija, da su, zajedno sa Azerbejdžanom, planirale rat protiv Jermenije, prenosi Rojters.

Pašinjan je rekao da će svoj stav promeniti samo ako se Belorusija izvini Jermeniji ili povuče iz pomenutog bezbednosnog bloka.

Jermenija je takođe naredila svom ambasadoru u Belorusiji da se vrati u Jerevan na konsultacije, prenela je ruska državna novinska agencija Tass.

Pašinjan je, podsetimo, rekao da je ODKB izneverila Jermeniju, zbog čega je doneo odluku o zamrzavanju učestvovanja Jermenije u tom bezbednosnom bloku. Jermenija se više, kako je istakao, ne može osloniti na Rusiju kao pouzdanog odbrambenog partnera.

Te reči, kako su konstatovali mnogi, značile su zabijanje noža u leđa ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Poznato je da ruski predsednik, prema sosptvenim rečima, ne prašta izdaju, pa se samim tim postavlja pitanje kakva će kazna stići Pašinjana.

Godinama je Jermenija Nagorno-Karabah smatrala svojom teritorijom, tamo je imala svoju upravu, u čemu im je svesrdno pomagala Rusija, koja je bila i posrednik zavađenih strana.

Ali kada se Rusija okrenula ratu u Ukrajini, Jermenija nije više bila u fokusu ruskog predsednika i izgubili su Nagorno-Karabah, u koji su ušle azerbejdžanske vlasti i praktično izvršile egzodus jermenskog stanovnštva.

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: