Svet 0

13.06.2024.

11:14

Tenkovi se približavaju humanitarnoj zoni; Zašli su dublje nego ikada

Izrealski tenkovi ušli su dublje u zapadni deo Rafe u jednom od najgorih noćnih bombardovanja iz vazduha, kopna i mora, primoravši mnoge porodice da napuste svoje domove i šatore u mraku.

Izvor: Index.hr

Tenkovi se približavaju humanitarnoj zoni; Zašli su dublje nego ikada
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Stanovnici su rekli da izraelske snage napreduju prema naselju Al-Mavasi u blizini plaže, koje je u svim izraelskim vojnim saopštenjima i mapama od početka ofanzive na Rafah u maju označeno kao humanitarna zona.

Izraelska vojska je negirala da je izvršila bilo kakve napade u toj oblasti.

Izrael tvrdi da je njegov cilj da uništi poslednje preostale borbene snage Hamasa u Rafi, gradu koji je primio više od milion izbeglica. Većina ovih ljudi sada se preselila na sever prema Han Junisu i Deir Al-Balahu u centralnom delu pojasa Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da nastavlja "ciljane operacije zasnovane na obaveštajnim podacima" u Rafi.

U poslednja 24 sata, izraelska vojska je iz vazduha pogodila 45 ciljeva širom Pojasa Gaze, uključujući vojne strukture, ćelije militanata, raketne bacače i tunelske šahte.

U međuvremenu, napori da se postigne prekid vatre se nastavljaju, uz posredovanje Katara i Egipta, koje podržavaju SAD. Hamas je pozdravio novi američki predlog o prekidu vatre, ali uz neke modifikacije, ističući da sporazum mora da obezbedi prekid rata i potpuno izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze, što Izrael i dalje odbija.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

22 h

Podeli: