Svet 8

13.06.2024.

23:59

Rat – dan 841: Novi raketni napad; Ukrajinci zaustavljeni

Rat u Ukrajini – 841. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 841: Novi raketni napad; Ukrajinci zaustavljeni
Profimedia

Podeli:

U jučerašnjem ruskom raketnom napadu da ukrajinski grad Krivi Rog ubijeno je osmoro ljudi, dok je više od 20 ranjeno, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ruska vojska je udarom raketnog sistema "iskander" pogodila diviziju protivvazdušnog raketnog sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine u regionu Poltave.

Tokom jučerašnjeg dana granatiran je Donjeck.

Završeno

23:13

Ukrajinci zaustavljeni

Grupa "Sever" odbila je osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. 
 

23:10

Ruski raketni napad na Novomoskovsk, šestoro ranjenih

Dvoje dece i četvoro odraslih povređeno je u ruskom raketiranju Novomoskovska, izvestio je šef  Dnjepropetrovske OVA Sergej Lisak.

Naveo je da je oštećena 91 privatna kuća, pet obrazovnih ustanova i gasna infrastruktura. 

21:29

Do sada je oslobođeno 70 odsto Časovog Jara u DNR.

Ruske snage su zaobišle grad sa zapadne strane i tako sprečile dopremanje oružja Ukrajincima, rekao je za Sputnjik poslanik Dume Viktor Vodolacki.
 

19:55

Šolc: Bogate zemlje ostaju posvećene Ukrajini, propao Putinov plan

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da sporazumom G7 o korišćenju profita zamrznute ruske u vrednosti od oko 50 milijardi dolara pokazuju da "bogate industrijske države ostaju posvećene Ukrajini i dve godine od početka rata".

"Ovo je veoma jasna posvećenost koja treba da ohrabri Ukrajince da urade šta je potrebno da brane svoju nezavisnost i suverenitet", rekao je Šolc, prenosi Rojters.

On je dodao da je dogovor "jasan signal" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ocenio da je njegov plan da sačeka da prestane podrška međunarodne zajednice za Ukrajinu propao.

19:55

Putin naredio – pritisli su "nuklearno dugme"

Rusija je ponovo izvela taktičko raspoređivanje nuklearnog oružja i vežbu gađanja duž granice sa Ukrajinom, koja je uključivala prebacivanje lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišta i aerodroma, gde su utovarene na bombardere.

Ceo tekst pročitajte ovde.

19:22

Pentagon: Nećemo dati dodatni "patriot" Kijevu

Sjedinjene Američke Države još neće preneti Ukrajini dodatne protivvazdušne raketne sisteme "patriot", rekao je američki sekretar odbrane Lojd Ostin na na konferenciji za novinare posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (Ramštajn 23), koji je održan u Briselu u sedištu NATO-a.

Posebno je upitan da li će SAD poslati dodatni sistem "patriot" Ukrajini, s obzirom da je Nemačka najavila još jedan, a Italija drugi sistem SAMP/T.

Američki ministar odbrane rekao je da je pitanje protivvazduhoplovne odbrane već duže vreme na vrhu dnevnog reda.

19:22

Potpisan sporazum s Japanom, Kijevu obezbeđuje pomoć od 4,5 milijardi dolara

Volodimir Zelenski i japanski premijer Fumio Kišida potpisali su bezbednosni sporazum na samitu G7, objavio je na društvenoj mreži Iks ukrajinski predsednik.

Prema njegovim rečima, tokom 2024. Japan će Ukrajini obezbediti 4,5 milijardi dolara i podržavaće je tokom 10-godišnjeg trajanja sporazuma.

18:31

Holandija: Zapad šalje Ukrajini granate u vrednosti od oko 350 miliona evra

Zapadni saveznici poslaće Ukrajini granate od 152 milimetra u vrednosti od oko 350 miliona evra, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo odbrane, nakon razgovora tokom dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Nalog će biti izvršen preko Međunarodnog fonda za Ukrajinu (IFU), mehanizma finansiranja koji koristi finansijske doprinose međunarodnih partnera, uključujući Holanđane, za nabavku vojne opreme za Ukrajinu, dodalo je ministarstvo.

U prethodnim isporukama municije, Ukrajina je uglavnom dobijala granate od 155 mm za haubice koje je donirao Zapad, prenosi Rojters.

Ministarstvo je dodalo da Ukrajina ima veliki broj topovo od 152 mm, a da će to oružje biti bolje iskorišćeno nakon nove isporuke. IFU je osnovalo devet zemalja u avgustu 2022, odnosno Holandija, Australija, Danska, Britanija, Island, Litvanija, Novi Zeland, Norveška i Švedska.

16:19

Ostin: Rusko napredovanje kod Harkova usporilo nakon ukidanja ograničenja o oružju

Rusko napredovanje u oblasti Harkova usporava i linija fronta se stabilizuje, nakon što su neki saveznici ukinuli ograničenja Kijevu na upotrebu doniranog oružja na ruskoj teritoriji, izjavio je u danas američki ministar odbrane Lojd Ostin.

''Ono što vidim je usporavanje napredovanja Rusa i stabilizacija tog konkretnog dela fronta. Sada, mislim da ćemo videti dobitke i videćemo kako napredujemo", rekao je on novinarima na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Istakao je da je pre nekoliko nedelja postojala zabrinutost da će ruske snage ostvariti značajan napredak na frontu kod Harkova, ali je ocenio da je rizik od tog scenarija u budućnosti mali.

16:16

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: