Svet 30

12.06.2024.

23:59

Rat – dan 840: Brutalan napad; Granatiran Donjeck; Rusi spremaju osvetu

Rat u Ukrajini – 840. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u Berlinu da je došlo vreme da se Ukrajini da sve oružje potrebno da protera ruske okupacione snage sa ukrajinske teritorije.

Izvor: B92.net

Rat – dan 840: Brutalan napad; Granatiran Donjeck; Rusi spremaju osvetu
Profimedia

Podeli:

Na ukrajinskom frontu teške borbe u Donjeckoj oblasti. 

Završeno

23:51

Ruska artiljerija osvetljava noćno nebo

Posada MLRS-a "grad“ grupe "Dnjepar“ danonoćno vrši napade, uništavajući neprijateljsko ljudstvo, skladišta municije i utvrđene položaje na desnoj obali reke Dnjepar.

21:04

U Donjecku su usled ukrajinskog granatiranja ranjena četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije, saopštio je ruski resor.
 

20:42

Stoltenberg: NATO će preuzeti koordinaciju isporuke oružja Ukrajini od SAD

NATO će preuzeti koordinaciju isporuke oružja Ukrajini od SAD-a, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Očekujem da će ministri odobriti plan za NATO da vodi koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini," rekao je Stoltenberg novinarima uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

"Ovo je ključni element našeg paketa za Ukrajinu na vašingtonskom samitu, zajedno s dugoročnim finansijskim obećanjem", naveo je Stoltenberg.

19:28

Granatiran Donjeck

U Donjecku su usled ukrajinskog granatiranja ranjena četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije, saopštio je ruski resor.

19:28

Nova tura sankcija protiv Rusije

Sjedinjene Države su proširile sankcije protiv Rusije, uvrstivši na sankcioni spisak više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine.

Na listi se našla i lider Gagauzije Evgenija Gucul, Ruski naučni centar robotehnike i kibernetike, sedam brodova za prevoz tečnog gasa, "Uralvagonzavod" i drugi.

18:51

Moskva: Uništeni ukrajinski S-300 u Poltavskoj oblasti

Ruska vojska je udarom raketnog sistema "iskander" pogodila diviziju protivvazdušnog raketnog sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine u regionu Poltave, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

Prema informacijama iz vojske, potvrđeno je uništenje dva lansera, dve radarske stanice i borbene kontrolne kabine.

17:47

U ruskom raketnom napadu na Krivi Rog ubijeno osmoro, više od 20 ranjeno

U ruskom raketnom napadu da ukrajinski grad Krivi Rog ubijeno je osmoro ljudi, dok je više od 20 ranjeno, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je ovaj napad dokaz da Kijev, zajedno sa partnerima, mora da radi na ojačavanju protivvazdušne odbrane, prenosi Unian.

Ukrajinska agencija navodi da su ruske snage izvele kombinovani napad na Ukrajinu, koristeći rakete koje se sa zemlje lansiraju na ciljeve u vazduhu i na kopnu, kao i jurišne bespilotne letelice, dok je jedna od glavnih meta napada bila ukrajinska prestonica.

Snage Ukrajine su oborile 29 vazdušnih ciljeva, uključujući bespilotnu letelicu ''Šahed'', ali nisu uspele da obore bespilotnu letelicu Iskrender-M, koja je lansirana s Krima, piše Unian.

17:32

Gori u Kijevu

15:53

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Ruske oružane snage su izvele napad na parking aviona i infrastrukturu vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine, bazu plaćenika i mesta za obuku bespilotnih plovila;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 500 vojnika zbog dejstva grupe "Zapad";

▪Grupa "Sever" je porazila pet brigada Oružanih snaga Ukrajine i snaga samoodbrane, uključujući u Lipcima, Tihom, Volčansku, Harkovskoj oblasti;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 190 vojnika u zoni odgovornosti grupe Sever, a uništena su i četiri skladišta municije;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 600 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe, uništeno je pet skladišta municije;

▪Jedinice grupe "Centar" poboljšale su svoju taktičku situaciju, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 350 vojnika;

▪Grupa Istok zauzela je povoljnije položaje, dok su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 115 vojnika;

▪Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 9 operativno-taktičkih projektila Atakams, dve bombe Hamer i 61 bespilotnu letelicu.
 

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: