Svet 2

09.06.2024.

8:43

Brutalan napad; Ponovo gore brodovi u zalivu

Dva teretna broda koja su plovila u Adenskom zalivu pogođena su projektilima i potom je na njima izbio požar, saopštila je danas britanska bezbednosna firma Ambrei.

Izvor: Tanjug

Brutalan napad; Ponovo gore brodovi u zalivu
Profimedia

Podeli:

Teretni brod koji je plovio pod zastavom Antigve i Barbude pogođen je projektilom na oko 83 nautičke milje jugoistočno od Adena, a potom je izbio požar, ali je vatra ugašena, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ranije britanska Služba za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila da je kapetan broda poslao izveštaj o incidentu koji se dogodio na 80 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

"Brod je plovio u pravcu jugozapada u vodama Adenskog zaliva brzinom od 8,2 čvora kada je u prednji deo plovila udario projektil. Izbila je vatra koja je ubrzo neutralisana", navodi se u saopštenju i dodaje da je primećen i drugi projektil koji nije pogodio brod.

U saopštenju se dodaje da su u blizini primećene osobe u malim čamcima koje su tokom incidenta otvorile vatru na brod. U odvojenom saopštenju UKMTO navedeno je da je primljen izveštaj kapetana drugog broda o još jednom incidentu koji se dogodio na oko 70 nautičkih milja jugozapadno od Adena. "Kapetan je izvestio nadležne da je brod pogođen nepoznatim projektilom u krmeni deo plovila, što je rezultiralo požarom. Rad na utvrđivanju štete je u toku", navodi UKMTO.

Jemenski pobunjenici Huti, koji kontrolišu delove te zemlje, od novembra su napadali međunarodne brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: