Svet 0

08.06.2024.

23:30

Netanjahu pozvao Ganca da ne podnosi ostavku

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je danas člana ratnog kabineta Benija Ganca da ne podnosi ostavku, nakon njegove najave da će izaći iz vladajuće koalicije ako Netanjahu do danas ne predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata.

Izvor: Tanjug

Netanjahu pozvao Ganca da ne podnosi ostavku
EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

Podeli:

Netanjahu je na platformi X poručio da je sada "vreme za jedinstvo, a ne za podele". "Moramo ostati jedinstveni pred velikim zadacima koji su pred nama. Pozivam Benija Ganca - ne napuštajte vladu za vanredne situacije. Ne odustajte od jedinstva”, naveo je on.

U saopštenju objavljenom nekoliko minuta kasnije, Ganc je odgovorio da su, "pored opravdane radosti" zbog oslobađanja četvoro talaca svi izazovi sa kojima se Izrael suočava ostali isti kakvi su bili.

"Zato poručujem premijeru i celom rukovodstvu - danas takođe moramo odgovorno da razmislimo kako je najbolje i moguće da nastavimo odavde", poručio je Ganc, prenosi Tajms of Izrael.

Ganc je prethodno odložio obraćanje koje je bilo planirano za danas, a za koje su analitičari očekivali da će u njemu objaviti ostavku na tu funkciju, nakon što je izraelska vojska spasila četvoro talaca u centralnom delu Pojasa Gaze.

Gancov portparol portparol nije naveo kada će se Ganc obratiti javnosti, preneo je Rojters. Izraelski mediji su prethodno objavili, navodeći procene političkih analitičara, da se očekuje da će Ganc danas saopštiti da podnosi ostavku na tu funkciju.

Ganc je prošlog meseca obavestio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da će, ukoliko on do 8. juna ne predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata, podneti ostavku. Povlačenje Gancove centrističke partije ne bi predstavljalo neposrednu pretnju za Netanijahuovu vladajuću koaliciju koja ima 64 od ukupno 120 poslaničkih mesta u Knesetu, ali bi moglo imati "ozbiljan uticaj", navodi britanska agencija.

Sa odlaskom Ganca, Netanijahu bi izgubio podršku centrističkog bloka koji je pomogao da se proširi podrška izraelskoj vladi u zemlji i inostranstvu od početka sukoba u Pojasu Gaze.

Gancova ostavka bi takođe mogla ukazivati na ograničene izglede za uspeh najnovijih napora za prekid vatre u Pojasu Gaze, navode analitičari.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: