Svet 0

08.06.2024.

8:55

Dva razorna napada; Stigla optužba: Ubili ste 22 civila američkim oružjem

Guverner ukrajinske južne Hersonske oblasti koju je imenovala Rusija optužio je u petak ukrajinske snage da su ubile 22 osobe i ranile 15 tokom granatiranja grada Sadove.

Izvor: Jutarnji.hr

Dva razorna napada; Stigla optužba: Ubili ste 22 civila američkim oružjem
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Guverner Vladimir Saldo rekao je da su ukrajinske snage namerno napale to područje dva puta za kratko vreme kako bi nanele najveći mogući broj žrtava.

Napad su izvele rakete HIMARS koje su isporučile SAD, dodao je on.

Leonid Pasečnik, još jedan guverner Luganska, okupiranog regiona na severoistoku Ukrajine, koga je imenovala Rusija, rekao je da su u ukrajinskom napadu poginule tri osobe, a ranjeno 35.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ukrajinske snage upotrebile rakete ATACMS koje su isporučile SAD u napadu na grad Lugansk.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu pratite u našem Blogu UŽIVO.

Iz Ukrajine nije bilo komentara o oba incidenta.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su obe epizode ​​"razotkrile neljudsku, nacističku prirodu" ukrajinskih vlasti nakon što su Sjedinjene Države dozvolile Kijevu da koristi oružje koje je isporučilo SAD na ruskim ciljevima u ograničenim okolnostima.

Zaharova je ranije optužila Ukrajinu da koristi rakete HIMARS za gađanje civilnih ciljeva u južnoj ruskoj oblasti Belgorod.

Saldo je u Hersonu napisao na svom Telegram nalogu da je pogođena prodavnica puna kupaca i osoblja u Sadovu, gradu južno od regionalnog centra Hersona, koji drže ukrajinski vojnici.

On je rekao da su 22 osobe poginule, a 15 je povređeno, od kojih pet teže. Ruska novinska agencija Tas kasnije je citirala Saldoa koji je rekao novinarima: "Posle prvog udara, stanovnici obližnjih kuća pritrčali su da pomognu povređenima i za kratko vreme je druga raketa HIMARS pogodila naselje. Među poginulima je dvoje dece."

On je rekao da su ukrajinske snage "namerno ponovile napad kako bi izazvale što je moguće više žrtava".

Ruske trupe su brzo napredovale u oblasti Herson tokom invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali su ukrajinske snage ponovo zauzele delove regiona, uključujući regionalni centar Herson, kasnije te godine. Ostale oblasti su ostale u rukama ruskih snaga.



 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: