Svet 12

08.06.2024.

23:36

Rat – dan 836: Uzbuna; Sprema se napad?

Rat u Ukrajini – 836. dan. Ruska PVO oborila je juče iznad teritorije Federacije ukupno 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92.net

Rat – dan 836: Uzbuna; Sprema se napad?
Profimedia

Podeli:

Tri osobe su poginule kada se u Lugansku srušila kuća nakon napada oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije. 

Završeno

22:18

Uzbuna

U četiri ukrajinske oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, podaci su Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Harkovskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti. 

18:14

Rusi oborili još jedan dron


Ruska vojska oborila je još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

16:29

Dronovi Kamikaze napadaju

14:31

Stiže nova dugoročna pomoć sa Istoka

Japanski premijer Fumio Kišida i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisaće u četvrtak sporazum kojim se Japan obavezuje na dugoročnu podršku Ukrajini, uključujući međudržavne pregovore u roku od 24 sata od bilo kakve nove invazije Rusije, rekli su neimenovani izvori iz japanske vlade za agenciju Kjodo.

Ovaj sporazum biće na snazi deset godina, a Kišida i Zelenski će ga potpisati na margini samita G7 u Italiji.

Sporazum će biti usredsređen na dugoročnu podršku Ukrajini u rekonstrukciji zemlje posle rata, prenosi Kjodo.

Takođe se očekuje da će sporazum uključivati finansijsku pomoć i napore da se obnove stambena i industrijska infrastruktura, kao i poljoprivredna proizvodnja.

14:24

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
  • Grupa "Zapad" zauzela je povoljnije položaje, porazila jedinice ukrajinske vojske i odbila tri kontranapada, protivnik je izgubio do 495 vojnika;
  • Ruska vojska oborila je ukrajinski helikopter Mi-8, četiri rakete "atakams" i 71 dron;
  • Pripadnici grupe "Sever" nastavili su sa probijanjem u dubinu ukrajinske odbrane, protivnik je izgubio do 180 vojnika i tehniku;
  • Pripadnici grupe "Jug" poboljšali su svoje položaje, a ukrajinska vojska je izgubila više od 400 vojnika;
  • Pripadnici grupe "Istok" napredovali su u DNR, a ukrajinska vojska je izgubila do 135 vojnika;
  • Pripadnici grupe "Centar" poboljšali su svoj taktički položaj a protivnik je izgubio do 340 vojnika i stranu tehniku;
  • Snage Crnomorske flote uništile su pet bespilotnih čamaca u poslednja 24 sata;
  • Pripadnici grupe "Dnjepar" naneli su poraz ukrajinskim vojnicima kod Nikopolja i Marjevke, protivnik izgubio do 50 vojnika i samohodni top britanske proizvodnje "brejhart".
     

12:25

Povlačenje?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg povlači planove o uspostavljanju petogodišnjeg fonda od 100 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, nakon negodovanja pojedinih zemalja članica Alijanse, rekli su neimenovani izvori za Blumberg.

12:24

Fico: Slovačka neće biti uvučena u vojne avanture zapadnih zemalja u Ukrajini

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je na izborima za Evropski parlament (EP) neophodno izabrati poslanike koji će podržavati mirovne inicijative, a ne nastavak rata u Ukrajini.

Fico, nakon što je u bolnici glasao na izborima za EP,  rekao je da "Slovačka neće biti uvučena u vojne avanture pojedinih zapadnih zemalja koje su se saglasile sa tim da Ukrajina upotrebi njihovo oružje za gađanje ciljeva u Rusiji".

Fico je ocenio da takva odluka ukazuje na želju tih zemalja za eskalacijom sukoba.

"Saglasnost koju su zapadne zemlje dale Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji samo je dokaz da velike zapadne demokratije ne žele mir, već eskalaciju tenzija sa Rusijom, što će se sigurno desiti", napisao je Fico na svom Fejsbuku.

Naglasio je da kao premijer Slovačke neće uvlačiti tu zemlju u "takve vojne avanture" i da će učiniti sve da mir dobije prioritet nad ratom.

12:24

 

Premijer Ukrajine Denis Šmihalj izjavio je da trenutno radi samo 27 odsto ukrajinskih termoelektrana.

11:30

"Njegov legitimitet priznaje samo on sam"

Volodimir Zelenski rekao je danas kako njegov legitimitet priznaje ukrajinski narod pa je kritikovao i ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Narod Ukrajine priznaje legitimitet predsednika Zelenskog... Naš narod je slobodan. Putinov legitimitet priznaje samo Putin", rekao je Zelenski putem konferencije za novinare u Parizu.

Putin je u nekoliko navrata tvrdio kako je ukrajinski predsednik nelegitiman jer mu je istekao mandat od pet godina.

Zapadni lideri nisu to nikada doveli u pitanje, dok neki smatraju kako postoji konsenzus među Ukrajincima da bi Zelenski trebao ostati na dužnosti do kraja rata.

11:07

Još jedan Bredli je uništen

11:07

Rusi napredovali na zapadu Ukrajine

10:11

Još dronova na tlu; Ruska PVO ne staje

Ruska PVO oborila je iznad Severne Osetije tri ukrajinska drona koji su lansirani na vojni aerodrom u Mozdoku, objavio je na svom Telegram kanalu šef te ruske republike Sergej Menjajlo.

"Prema preliminarnim informacijama, bespilotne letelice su stigle sa ukrajinske strane, a njihov cilj je bio vojni aerodrom", naveo je on, a prenosi agencija RIA Novosti. Prema rečima Menjajla, nije bilo žrtava niti materijalne štete. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO danas oko 08.40 oborile dron iznad teritorije Severne Osetije, navodi RIA Novosti.

07:58

Ruski gubici na današnji dan

07:58

Rusi uništili Bredlija

07:56

Iznad Krima i Kuvbanja oboreni dronovi

Tokom noći iznad Krima i Kubanja oboreno je 11 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: