Svet 0

07.06.2024.

23:34

Grad se sručio na Evropu: Haos ide ka Srbiji? FOTO

Nevreme sa jakim gradom pogodilo je danas Korušku u Austriji a potom i severoistok Slovenije.

Izvor: Blic/Heute

Grad se sručio na Evropu: Haos ide ka Srbiji? FOTO
Shutterstock/Ikebana Art-studio

Podeli:

Pljuskovi i jak grad veličine ping-pong loptice zasuli su Austriju od od Koruške do Gradišća.

Ova snažna oluja oluja otvorila je sezonu grada u Austriji, piše meteorolog UBIMET Nikolas Cimerman. Jug Austrije bio je "bombardovan ledom koji je lomio grane i uništio useve"

Na društvenim mrežama pojavili su se neverovatne scene iz Austrije, kao da su snimljene usred zime, a ne u junu, pred početak leta. Travnjaci se bele potpuno prekriveni ledom, u opisu jedne objave na Fejsbuku, stoji da je grad pričinio veliku štetu: "Ovako izgleda u Glajnštatenu. Kukuruz i bundeva su uništeni. Krovovi razbijeni. grad je bio prečnika 4,5 cm."

N1 Slovenija javlja da je u nekim delovima Slovenije padao jak grad, a zbog jakih pljuskova voda je ulazile u kuće. Bilo je i problema u saobraćaju i izdato je narandžasto upozorenje za Sloveniju.

Jako nevreme sa gradom je pogodilo i severoistok Slovenije. Meteorolog Blaž Šter je rekao da su bile dve jače oluje. Prvo je oslabilo severno od Maribora, no potom je znatno ojačalo zapadno od Maribora i uzrokovalo "jak grad i snažne udare vetra uz pljuskove". Grad je pao i u Posavju i Zasavju, gde je ponegdje bilo veličine golf loptice.

Stiglo i do Zagreba

Nevreme sa grmljavinama je večeras stiglo i do Zagreba. tamni oblaci nadvili su se nad zapadnim delom grada.

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", savetuju iz DHMZ.

To je samo uvod u dalju eskalaciju nestabilnosti koje se očekuju narednih dana. Ovaj deo Evrope nalaziće se na granici dve vazdušne mase različitih karakteristika, što će pogodovati razvoju ekstremnih nestabilnosti, piše Istramet i dodaje da se, gledajući ukupnu količinu padavina u idućih sedam dana, vidi kako se situacija dodano zakomplikovala, te kako će nestabilnosti biti još i rasprostranjenije nego što se prvobitno mislilo, a naročito se to odnosi na severnu Italiju, Sloveniju, Austriju, Češku i Slovačku.

U Hrvatskoj je na snazi žuti meteoalarm i izdato je upozorenje za sutra za zagrebačku, ali i za karlovačku regiju, zbog grmljavinskog nevremena.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: