Svet 15

07.06.2024.

20:34

Svet u opasnosti: Amerika povlači smrtonosni potez?

Moguće je povećano raspoređivanje američkog strateškog nuklearnog oružja radi odvraćanja povećanih pretnji protivničkih zemalja da bi se zaštitio američki narod i zemlje saveznici, izjavio je danas viši pomoćnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Izvor: Tanjug

Svet u opasnosti: Amerika povlači smrtonosni potez?
Profimedia

Podeli:

SAD će možda u narednim godinama morati da povećaju broj raspoređenog strateškog nuklearnog oružja radi odvraćanja povećanih pretnji protivničkih zemalja da bi se zaštitio američki narod i zemlje saveznici, izjavio je danas viši pomoćnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Pranaj Vadi.

Vadi je rekao pred američkom Asocijacijom za kontrolu naoružanja da SAD ostaju "privržene međunarodnoj kontroli naoružanja" i neširenju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Vadi je, međutim, napomenuo da je Rusija odbila da razgovara o novom sporazumu koji bi trebalo da zameni Novi START iz 2010. godine, koji ograničava raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja i čije važenje ističe 2026. godine.

Vadi je istakao i da je Kina odbila razgovore o svom proširenju nuklearnog arsenala.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da može da rasporedi konvencionalne rakete koje bi mogle da pogode ciljeve u SAD i njenim evropskim saveznicima ukoliko dozvole

Ukrajini da gađa ciljeve dublje na teritoriji Rusije zapadnim oružjem dugog dometa.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: