Svet 0

07.06.2024.

18:55

CIA: Netanjahu prkosi pritiscima; Nema rešenja

Prema proceni CIA izraelski premijer Netanjahu smatra da će zadržati podršku svojih šefova bezbednosti i desnog krila svoje koalicije ako o budućnosti Pojasa Gaze koristi "nejasne termine“.

Izvor: Tanjug

CIA: Netanjahu prkosi pritiscima; Nema rešenja
EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Podeli:

Prema izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije od 3. juna, Netanjahu prkosi pritiscima članova sopstvene vlade i administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da definiše krajnje rešenje za Pojas Gaze, rekao je dobro obavešteni neimenovani izvor za Si-En-En.

Ocenjuje se da je verovatno istina ono što je Netanjahu javno rekao, a to je "da će se ozbiljno baviti posleratnim pitanjima tek nakon što ispuni ono što vidi kao ključna bezbednosna merila, što može potrajati mesecima".

Izveštaj CIA dolazi usred jasne promene u načinu na koji Bajdenova administracija posmatra Izrael: manje kao partnera od poverenja, a više kao nepredvidivu stranu vladu koju treba analizirati i razumeti, navodi Si-En-En.

CIA procenjuje da merila koja je pomenuo Netanjahu uključuju završetak "velikih vojnih operacija", kao i eliminaciju vojnog komandanta Hamasa Mohameda Deifa.

Deif je komandant brigada Kasam i veruje se da je, kao viši komandant vojnog krila Hamasa, bio duboko umešan u planiranje napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Izrael je više puta pokušao da ubije Deifa u prošlosti, ali, iako je bio povređen, veruje se da je još živ. Izveštaj CIA dolazi u trenutku kada se visoki zvaničnici Bajdenove administracije, uključujući direktora CIA Vilijama Bernsa, sastaju s ključnim posrednicima između Izraela i Hamasa u posebno napetom trenutku u pregovorima.

Odnos između Bajdena i Netanjahua sve je zategnutiji otkako se broj poginulih civila u Pojasu Gaze povećava kao rezultat izraelskog bombardovanja.

Netanjahu se suočava i s jednako snažnim pritiskom desničarskih zvaničnika u svojoj vladajućoj koaliciji da nastavi borbu protiv Hamasa sve do njegovog potpunog uništenja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: