Svet 1

07.06.2024.

17:02

Pentagonu se "tresu ga*e" i poslato je hitno saopštenje: Kradu nam "top ganove"

Sjedinjene Države su se pridružile Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim ključnim partnerima u upozorenju da Kina vrbuje zapadne pilotima da im služe kao treneri.

Izvor: Njuzvik

Pentagonu se "tresu ga*e" i poslato je hitno saopštenje: Kradu nam "top ganove"
Profimedia/JLPPA

Podeli:

"Da bi prevazišla svoje nedostatke, Narodnooslobodilačka armija Kine agresivno regrutuje zapadne vojne pilote za obuku svojih avijatičara", napisala je američka Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe u saopštenju koje je izdato u sredu.

Da bi prikrio celu priču, Peking je navodno koristio privatne kompanije locirane u Kini i Južnoj Africi preko kojih je tražio bivše i aktivne pripadnike vazduhoplovnih službi – posebno borbene pilote, inženjere leta i osoblje za vazdušne operacije iz SAD i NATO saveznika.

Kako je preneo Njuzvik, u saopštenju koje su potpisale SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada I Novi Zeland, navodi se da je reč o krivotvorenju zapadne vojne ekspertize što omogućava kineskoj vojsci da unapredi svoje vazdušne kapacitete, poboljša planiranje budućih operacija i bolje se suprotstavi zapadnim vojnim strategijama.

Dodaje se da u rukama Kine saznanja o tajnama zapadnog oružja ugrožavaju bezbednost vojnog osoblja i nacionalnu bezbednost zemalja odakle ti piloti dolaze.

Sadašnji i bivši pripadnici službe su upozoreni da se čuvaju ponuda koje nude “nejasne detalje o poslodavcima “ i uključuju "unosne ugovore" i priliku da pilotiraju "egzotičnim avionima".

U saopštenju se takođe upozorava da bi se regrutovani treneri mogli suočiti sa "pravnim posledicama".

Napominje se da je Australija uhapsila bivšeg pilota, američkog marinca, još 2022. zbog navodnog kršenja Zakona o kontroli izvoza obučavanjem kineskih pilota da sleću na nosače aviona dok je šest godina živeo u Pekingu.

Britansko ministarstvo odbrane je iste te godine saopštilo da je čak 30 bivših britanskih vojnih pilota obučavalo avijatičare kineske vojske u Kini i da se zna da su kineski predstavnici prišli mnogim drugima, uključujući aktivne pilote.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: