Svet 6

07.06.2024.

10:10

Zelenskom je već dosta; "Spreman je..."

Francuski predsednik izjavio u četvrtak, tokom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, da su ukrajinski zvaničnici, uključujući Zelenskog, pre nekih 48 sati od svih saveznika zatražili dodatnu pomoć.

Izvor: Index.hr

Zelenskom je već dosta; "Spreman je..."
Profimedia

Podeli:

Potom je najavio i da će Francuska Ukrajini poslati nove borbene avione, "Miraž 2000-5" koje je napravio francuski proizvođač "Daso", obećavajući da će francuske snage obučavati ukrajinske pilote, prenosi Njuzvik.

"Ne želimo eskalaciju, ali mir se može postići samo ako Kijev može da se odbrani. Mi smo uz Ukrajinu i nećemo je izneveriti", dodao je Makron. 

Inače, borbeni avionic "Miraž 2000-5" su višenamenski jednomotorni avioni. U neposrednoj vazdušnoj “Miraž” je znatno okretniji od F-16, a to znači i od velike većine potencijalnih protivnika.

Ovaj avion je jednostavan za održavanje jer ga pokreće jedan motor SNECMA M53-P20, najveće brzine od 2336 km/h (2.2 Maha) i na nivou mora 1.110 km/h (1.2 Maha). Za zadatke vazdušne borbe može se naoružati vođenim projektilima MICA, Matra R550 Medžika-II i Matra Super 530D.

"Ovo je zanimljiv zaokret od dugogodišnje pozicije 'samo F-16 za Ukrajinu'. Razumem zašto su se na to odlučili", rekao je penzionisani pukovnik američkih vazdušnih snaga Džefri Fišer.

"Iskreno govoreći, Bajdenova administracija usporila je isporuku F-16 do te mere da je Zelenskom već dosta i spreman je da preuzme rizik upotrebe drugih borbenih aviona", dodaje Fišer.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: