Svet 0

07.06.2024.

16:02

Frka na zapadu zbog satelitskih snimaka: Ruske podmornice "Crne rupe" su - nestale FOTO

Satelitski snimci su otkrili da su ruske podmornice klase 636 (klase Kilo) aktivirane.

Izvor: bulgarianmilitary

Frka na zapadu zbog satelitskih snimaka:  Ruske podmornice "Crne rupe" su - nestale FOTO
Profimedia

Podeli:

Ove slike, koje su objavljene na društvenim mrežama, sugerišu da su podmornice verovatno otplovile sa dokova Novorusije.

Analitičari spekulišu da su podmornice možda potopljene i da su napustile svoju bazu. Ovaj izveštaj datira od 6. juna.

"Teško je biti siguran uz ovakvu rezoluciju, ali mislim da su čak i KILO otišle. Ovo je iz minuta u minut sve čudnije", primetio je jedan korisnik na društvenoj mreži Iks.

Zanimljivo je da nisu samo podmornice aktivirane. Prema dodatnim satelitskim snimcima, čini se da je ceo kontingent ratnih brodova ruske Crnomorske flote u borbenom režimu, a izveštaji pokazuju da su najmanje 24 rakete Kalibr istovremeno lansirale tri korvete.

Neki od ovih brodova su pozicionirani u glavnom kanalu Novorusije, koji se nalazi između 500 metara i 2,5 kilometara od ulaza u pomorsko pristanište.

Obrazac plovidbe izgleda kao strateška mešavina taktičke disperzije i preklapajućih protivvazdušnih sektora.

"Mornarica je promenila svoj obrazac u Novorusiji, premeštajući ratne brodove sa mesta u pomorskoj bazi na položaje u zalivu. Drugi brodovi plove ka Krimu u formaciji…", komentar je jednog korisnika na društvenoj mreži Iks.

Crne rupe

Ruske podmornice klase Kilo, poznate i kao projekat 877 Paltus, su serija dizel-električnih jurišnih podmornica koje je dizajnirao i napravio Rubin Dizajnerski biro u Sankt Peterburgu.

One su poznati po svojim stelt sposobnostima i često ih NATO naziva "crnim rupama" zbog tihog rada.

Ove podmornice su u upotrebi od ranih 1980-ih i tokom godina su doživele razne nadogradnje.

Što se tiče dimenzija, podmornice klase Kilo su dugačke otprilike 74 metra, sa širinom od 9,9 metara i gazom od 6,2 metra. 

Pogonski sistem podmornica klase Kilo je dizel-električni, sastoji se od dva dizel generatora i jednog elektromotora. Ova postavka obezbeđuje maksimalnu brzinu od 10-12 čvorova kada je na površini i do 17-25 čvorova kada je potopljena.

Podmornice imaju domet od približno 6.000 do 7.500 nautičkih milja kada putuju brzinom od 7 čvorova i mogu ostati potopljene do 45 dana, u zavisnosti od zahteva njihove misije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: