Svet 6

07.06.2024.

23:46

Rat – dan 835: Ukrajinci granatirali Sadovo; Raste broj žrtava; Oglasio se Zelenski

U toku je 835. dan rata u Ukrajini. Ruska PVO oborila je protekle noći iznad teritorije Ruske Federacije ukupno 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92.net

Rat – dan 835: Ukrajinci granatirali Sadovo; Raste broj žrtava; Oglasio se Zelenski
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su uništili ukrajinske dronove iznad Krima, Azovskog mora, krasnodarske teritorije, belgorodske i rostovske oblasti, navedeno je u saopštenju, a prenosi RIA novosti.

Od kada je Rusija počela napad na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Moskva gotovo svakodnevno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne oblasti, kao i na Krim.

 

Završeno

23:00

21 žrtva ukrajinskog granatiranja sela Sadovo

Broj žrtava tokom granatiranja sela Sadovo u Hersonskoj oblasti porastao je na 21, od kojih je jedno dete, saopštio je gubernator Vladimir Saldo.

"Postoji 21 žrtva i troje teško povređenih koji su evakuisani i prebačeni u obližnju bolnicu“, rekao je on, dodajući da je napad izveden sa desne strane Dnjepra.

Prema njegovim rečima, prvi napad na prodavnicu izveden je navođenom avio-bombom, a drugi je izveden raketnim sistemom „himars“.

21:12

Gutereš ne putuje u Švajcarsku na mirovni samit o Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš neće prisustvovati globalnom samitu o mirovnoj formuli za Ukrajinu u Švajcarskoj sledeće nedelje, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

21:11

Zelenski: Moj legitimitet priznaje i određuje ukrajinski narod

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u Parizu da njegov legitimitet priznaje i određuje ukrajinski narod, istovremeno ocenjujući da ruski predsednik Vladimir Putin nema legitimitet.

Zelenski je istakao da njegov legitimitet priznaje narod Ukrajine koji je, kako je naveo, slobodan, preneo je Rojters.

"Putinov legitimitet priznaje samo drug Putin", naveo je Zelenski na konferenciji za novinare u Parizu. Zelenski boravi u poseti Francuskoj, gde je u četvrtak učestvovao na obeležavanju 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.

21:07

Ukrajinci granatirali Sadovo

Ukrajinska vojska granatirala je selo Sadovo u Hersonskoj oblasti, a granata je pala na prodavnicu i tom prilikom poginulo je 19 ljudi, saopštio je gubernator Vladimir Saldo.

Kako je rekao, granata je pala u trenutku kada se u prodavnici nalazilo mnogo ljudi, pored 19 poginulih ranjeno je još najmanje petoro civila.
 

18:50

Izveštaj MO: Francuska od 1. januara isporučila Ukrajini opremu vrednu 420 miliona evra

Francuska je za prva četiri meseca 2024. Ukrajini isporučila vojnu opremu u vrednosti od ukupno 420 miliona evra, a Pariz je odvojeno isplatio 900 miliona evra Evropskom fondu za mir, navodi se u ažuriranom izveštaju francuskog Ministarstva odbrane o vojnoj pomoći Ukrajini.

U prvim mesecima godine, Francuska je Ukrajini isporučila isporučila obroke (više od 100.000 jedinica), uređaje za noćno osmatranje (1.526 jedinica), 15 protivtenkovskih sistema, 34 oklopna i medicinska vozila, 19 čamaca Zodiac Futura, 60 izviđačkih bespilotnih letelica, kao i malokalibarsko oružje, gorivo i municiju, dodaje se u izveštaju.

Istaknuto je da je Francuska isporučila bombe vazduh-zemlja, uključujući 63 bombe modela Mk81 i neodređeni broj AASM bombi.

17:18

I dalje postoji opasnost od urušavanja petospratnice u Lugansku u kojem se ulaz zgrade srušio nakon raketnog napada ukrajinske vojske, saopštila je vlada LNR.
 

16:27

Rusi oslobodili Umansko

Ruske trupe iz grupe Centar pobedile su ukrajinske trupe i odbile 39 kontranapada za nedelju dana, sa neprijateljskim gubicima od 2.690 vojnika, saopštilo je u petak rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom nedelje, jedinice grupe snaga Centar nastavile su da napreduju u dubinu neprijateljske odbrane i oslobodile selo Umansko, Donjecka Narodna Republika", navodi se u izveštaju ruskog vojnog resora za period od 1. juna do juna. 7.đ

16:26

43 ranjenih nakon ukrajinskog napada

Broj ranjenih usled raketnog napada ukrajinske vojske na Lugansk je porastao na 43, od čega četvoro dece, a ispod ruševina petospratnice izvučena su tela četiri nastradale osobe, saopštila je ministar zdravlja LN Natalija Paščenko.
 

14:37

Broj ranjenih u Lugansku porastao na 35

Broj ranjenih u granatiranju Luganska od strane ukrajinskih oružanih snaga porastao je na 35 ljudi, saopštila je ministarka zdravlja Luganske Narodne Republike (LNR) Natalija Paščenko.

Napominje se da među žrtvama ima troje maloletnika: 16, 15 i 8 godina. Ranije je saopšteno da je 22 povređeno.

"Pet osoba je u teškom stanju. Životi dece nisu u opasnosti, njihovo stanje se ocenjuje kao umereno“, pojasnila je Paščenko.

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: