Svet 0

06.06.2024.

21:27

Španija će tužiti Izrael za genocid: Palestina pozdravlja odluku

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika pozdravilo je najavu Španije da će se pridružiti tužbi za genocid koju je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).

Izvor: Tanjug

Španija će tužiti Izrael za genocid: Palestina pozdravlja odluku
Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Podeli:

U saopštenju objavljenom večeras, ministarstvo je potvrdilo da ova odluka odražava čvrstu posvećenost Španije pravdi i vladavini međunarodnog prava, istovremeno naglašavajući duboku solidarnost i istorijsko prijateljstvo između dve zemlje.

Palestinsko ministarstvo je pozvalo sve strane u Konvenciji o genocidu da se pridruže pravnom postupku u ovom slučaju, navodeći da su ''okončanje tekućeg genocida nad palestinskim narodom i pozivanje Izraela na odgovornost odgovornosti koje moramo zajednički da poštujemo zarad čovečnosti i zakona", prenosi palestinska agencija Wafa.

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares je ranije danas saopštio da će se Madrid pridužiti južnoafričkoj tužbi protiv Izraela, a Španija je druga evropska država nakon Irske, koja se pridružila postupku.

Ovom postupku su se ranije pridružili Čile i Meksiko, piše Rojters.

U decembru prošle godine, Južna Afrika je podnela tužbu protiv Izraela zbog rata ove zemlje u Gazi, istakavši da je Izrael prekršio svoje obaveze iz Konvencije o genocidu.

Prošlog meseca, sud je naredio Izraelu da spreči akte genocida nad Palestincima i učini više kako bi pomogao civilima. Kao odgovor na hitan zahtev koji je podnela Južna Afrika, MSP je takođe naredio Izraelu da "odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju u provinciji Rafa".

Izrael se poslednjih nedelja suočava sa sve većim međunarodnim kritikama, pošto je pokrenuo vojnu operaciju u južnom delu Gaze, gde je pobegla većina raseljenih ljudi iz centra i severa Pojasa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: