Svet 0

06.06.2024.

18:38

Uhapšen Francuz u Rusiji: Optužuju ga da je špijun

Ruski istražitelji rekli su u četvrtak da su uhapsili francuskog državljanina zbog sumnje da je prikupljao informacije o aktivnostima ruske vojske.

Izvor: Index.hr

Uhapšen Francuz u Rusiji: Optužuju ga da je špijun
Profimedia

Podeli:

Državna istražna komisija saopštava da je muškarac osumnjičen zato što je nekoliko godina ciljano "prikupljao informacije u području vojnih i vojno-tehničkih aktivnosti Ruske Federacije“.

"Kad strani izvori dobiju ovakve informacije, mogu ih koristiti protiv sigurnosti države. Osumnjičeni je u te svrhe više puta posetio Rusiju, uključujući Moskvu, gde je održao sastanke s građanima Ruske Federacije", saopšteno je iz državne komisije za istragu.

Francusko ministarstvo trenutno bez komentara

Istražitelji su rekli da će muškarac, kojeg nisu identifikovali, uskoro biti optužen jer se nije registrovao kao "strani agent" prema ruskom zakonu, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora. Iz francuskog ministarstva spoljnih poslova u Parizu za sada nema komentara.

Državna novinska agencija TASS identifikovala je muškarca kao zaposlenika Centra za humanitarni dijalog (HD), neprofitne organizacije sa sedištem u Švajcarskoj, na čijoj veb-stranici se kaže da deluju od 1999. kako bi "pomogli u sprečavanju, ublažavanju i rešavanju oružanih sukoba pregovorima i posredovanjem" u zemljama kao što su Španija, Filipini i Libija.

Uhapšen u restoranu u centru Moskve

HD nije odmah odgovorio na zahtev da potvrdi da je uhapšeni muškarac njihov zaposleni. Nije jasno deluje li organizacija u Rusiji i da li ima tamo zaposlene.

Kratak video-snimak koji je objavila Istražna komisija prikazuje čoveka u farmerkama i crnoj košulji kojeg su sigurnosni službenici s maskama na licu uhapsili u restoranu, odveli ga u kombi, a zatim uveli u zgradu. Lice osumnjičenika bilo je zamagljeno.

Rojters je identifikovao restoran prikazan na snimku kao kafić Akademija u centru Moskve.

Zapadnjaci uhapšeni prema ruskim zakonima o sigurnosti od početka rata u Ukrajini našli su se u najvećoj krizi u odnosima između Moskve i Zapada u više od 60 godina.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

21 h

Podeli: