Svet 0

06.06.2024.

18:10

Izrael napao školu: Borelj pozvao na nezavisnu istragu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas je pozvao na nezavisnu istragu izraelskog napada na školu UNRWA u kampu Nuseirat u Gazi, u skladu s odukom Međunarodnog suda pravde (MSP).

Izvor: Tanjug

Izrael napao školu: Borelj pozvao na nezavisnu istragu
EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Podeli:

On je u objavi na mreži Iks (X) pozvao Hamas i Izrael da prihvate američki predlog o prekidu vatre u tri faze.

''Izveštaji koji dolaze iz Gaze pokazuju da su nasilje i patnja i dalje jedina realnost stotina hiljada nevinih civila. Trajni prekid vatre je jedini način da se zaštite civili i da se dođe do momentalnog oslobađanja svih talaca'', ocenio je Borelj.

U izraelskom napadu na školu Ujedinjenih nacija u Nuseiratu u centralnoj Gazi ubijeno je između 35 i 45 ljudi, izjavila je ranije danas za Rojters direktorka za komunikacije UNRWA Žilijet Tuma.

Izrael je više puta optuživao Hamas da koristi škole i druge civilne objekte u Pojasu Gaze za terorističke aktivnosti.

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini saopštio je da izraelska vojska nije upozorila UNRWA pre napada na školu u kampu Nuseirat, u kojem je sklonište potražilo 6.000 osoba.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: