Svet 0

06.06.2024.

17:55

Lazarini otkrio: Napali su školu bez upozorenja

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini saopštio je da izraelska vojska nije upozorila UNRWA pre napada na školu u kampu Nuseirat, u kom je ubijeno najmanje 35 osoba.

Izvor: Tanjug

Lazarini otkrio: Napali su školu bez upozorenja
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Podeli:

U objavi na platformi Iks (X) on je istakao da UNRWA ''deli koordinate svih svojih objekata (uključujući ovu školu) sa izraelskom vojskom i drugim stranama u sukobu''.

''Napad, gađanje ili korišćenje zgrada UN-a u vojne svrhe je očigledno nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Lazarini.

Dodao je da je u ovoj školi oko 6.000 raseljenih Palestinaca potražilo sklonište, a da UNRWA ne može da potvrdi tvrdnje IDF-a da su se unutra nalazili naoružani militanti.

Izraelska vojska je ranije saopštila da je ''preduzeto mnogo koraka pre napada kako bi se smanjio rizik od povrede neumešanih ljudi“, uključujući analizu snimaka iz vazduha i korišćenje preciznih obaveštajnih podataka, a da je napad dva puta odložen u pokušaju da se umanji šteta i stradanje civila, prenosi Tajms of Izrael.

U izraelskom napadu na školu Ujedinjenih nacija u Nuseiratu u centralnoj Gazi ubijeno je između 35 i 45 ljudi, izjavila je danas za Rojters direktorka za komunikacije UNRWA Žilijet Tuma.

Izrael je više puta optuživao Hamas da koristi škole i druge civilne objekte u Pojasu Gaze, uključujući mesta gde se nalaze civili, za terorističke aktivnosti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: