Svet 0

06.06.2024.

22:21

Putin nahvalio krajnju desnicu; Šolc pobesneo

Nemački kancelar Olaf Šolc opisao je u četvrtak pohvale ruskog predsednika Vladimira Putina krajnje desničarskoj stranci Alternativa za Nemačku (AfD) kao "sramotne".

Izvor: Index.hr

Putin nahvalio krajnju desnicu; Šolc pobesneo
Profimedia

Podeli:

"Sramotno je što ste dobili takve pohvale od ruskog predsednika“, rekao je kancelar u Bundestagu, donjem domu nemačkog parlamenta, nakon upadica članova AfD-a.

"Vredno ste radili za to, a građani će znati šta da misle o tome", dodao je on.

Putin je u sredu rekao da će "sarađivati sa svima onima koji žele da sarađuju sa Rusijom," uključujući AfD, koji se dovodi u vezu sa nizom skandala koji povezuju njegove glavne kandidate za ovonedeljne izbore za Evropski parlament sa Moskvom.

Na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu sa glavnim međunarodnim novinskim agencijama, uključujući dpa, Putin je rekao da ne vidi "znakove neonacizma u akcijama AfD".

"Ne vidimo ništa zabrinjavajuće," dodao je on odgovarajući na pitanje o neustavnim tendencijama stranke.

Predsednici AfD Tino Črupala i Alice Videl suočili su se sa kritikama zbog posete Rusiji pre nego što je Putin započeo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Prema nacionalnim anketama u Nemačkoj, AfD je nedavno dostigao 20 odsto glasova zbog nezadovoljstva Šolcovom tropartijskom koalicijom, ali novo istraživanje pokazuje da je podrška AfD-u pala ispod 16 odsto u poslednjoj nedelji predizborne kampanje nakon niza kontroverzi.

Na nivou savezne države Tiringije, kao i u susednim državama Saksoniji i Saksoniji-Anhalt, AfD je proglašen za krajnje desničarsku ekstremističku stranku.

Na nacionalnom nivou, nemačka obaveštajna agencija smatra nemačku opozicionu stranku krajnje desničarskom ekstremističkom strankom.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: