Svet 13

06.06.2024.

19:58

Velika greška Rusa: Totalno je uništen VIDEO

Novi snimak koji je objavila ukrajinska vlada prikazuje trenutak kada ukrajinski dron naleti na ruski tenk opremljen zaštitnim oklopom dizajniranim za odbranu od kijevskih dronova.

Izvor: Jutarnji.hr

Velika greška Rusa: Totalno je uništen VIDEO
Profimedia

Podeli:

Na kratkom snimku, koji se pripisuje ukrajinskoj 93. mehanizovanoj brigadi, vidi se bespilotna letelica kamikaza FPV kako juri ka ruskom tenku na neodređenoj lokaciji duž linije fronta. Dron uleti u mali otvor u rezervoaru, dok druga letelica snima eksploziju koja uništava vozilo.

"Okupatori su napravili tenk 'kornjaču', ali su zaboravili da zatvore otvor", saopštilo je u sredu ukrajinsko Ministarstvo odbrane, dodajući da operateri njihovih dronova 'ne opraštaju takve greške'.

Snimci koji kruže internetom poslednjih meseci pokazuju kako Rusija koristi fiksne metalne strukture nalik na školjke oko svojih tenkova u nastojanju da zaštiti vozila od napada ukrajinskih FPV dronova koji ciljaju različita oklopna vozila duž linije fronta. Vozila sa posebno širokim zaštitnim kavezom dobila su nadimak "kornjače", što je izazvalo podsmeh u obaveštajnim izveštajima.

"Tenkovi kornjače" pojavili su se u nekoliko delova Ukrajine, uključujući severoistočnu oblast Harkova gde su ruske snage prošlog meseca pokrenule novu ofanzivu iz pograničnog regiona Belgoroda, rekao je za Njuzvik ekspert za oružje Metju Mos.

FPV dronovi dominiraju nebom iznad Ukrajine. Takođe su korišćeni na drugoj strani bojnog polja za izviđanje, gađanje i uništavanje vojnih vozila, a Ukrajina često deli snimke snimljene dronovima na bojnom polju.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: