Svet 9

06.06.2024.

14:01

Orban: Ne!

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO u rat u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Orban: Ne!
Profimedia/Emin Sansar / Anadolu

Podeli:

"Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u rat protiv Rusa, imaju veće šanse za pobedu. Zato traže mešanje Evropske unije, čak i celog sveta, u rat. S ukrajinske tačke gledišta, eskalacija rata je logična. Mi, Mađari, međutim, znamo da moramo ostaneti izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima", rekao je Orban novinarima, preneo je Mađar nezmet.

On je dodao da Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse kada u oktobru ode Jens Stoltenberg, jer, kako je rekao, "zastupa stav da sve NATO članice moraju da se posvete učestvovanju u vojnim akcijama van teritorija Alijanse".

"Želeli bismo da zaključimo svaku raspravu s budućim sekretarom da Mađarska neće učestvovati u vojnim operacijama NATO protiv Rusa u Ukrajini, bez obzira na to što smo član NATO", rekao je Orban.

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

22 h

Podeli: