Svet 12

06.06.2024.

17:40

Spektakularna propast Rusa?

Britanski list Telegraf piše da ruska ofanziva na Dan pobede, 9. maja, nije uspela.

Izvor: Jutarnji list, Telegraf

Spektakularna propast Rusa?
Profimedia

Podeli:

Ukrajina na tome može da zahvali otpornosti svoje pešadije, mudrosti svojih vođa, brzim isporukama municije iz SAD, ali i čistoj gluposti i preteranom samopouzdanju ruskih vođa, istih onih koji su pre invazije 2022. obećali da će tzv. "specijalna vojna operacija" biti gotova za samo tri dana.

Ako je cilj Rusa bio da 9. maja napadnu Harkov i zauzmu taj veliki ukrajinski grad, nisu uspeli, navodi Telegraf.

Nakon što su razbili neke ukrajinske teritorijalne trupe i zauzeli nekoliko evakuisanih pograničnih sela, nova ruska severna grupacija napredovala je u Vovčansk, prvi ukrajinski grad koji stoji između granice i Harkova.

Tamo su naišli na ukrajinsko pojačanje, uključujući padobrance iz elitne 82. vazdušno-jurišne brigade. Padobranci se sada voze u borbenim vozilima “strajker” koje im je dopremila Amerika.

Sa svojom brzinom i vrhunskim senzorima, ta 20-tonska vozila na osam točkova idealna su za urbane borbe.

Rusi nisu stigli daleko u Vovčansku. Moguće je da ga i nisu hteli preći već samo stvoriti tampon-zonu između ukrajinske artiljerije i ruskih baza u Belgorodu.

Ali i ako je tampon-zona bila glavni cilj ruske ofanzive, ona ne samo da nije uspela, već je dobila i udarac unazad, kada su pogođeni ruski sistemi S-300 i S-400, očigledno američkim HIMARS-om.

Telegrafd dalje navodi da je ruska ofanziva propala čak i ako im nije bilo stalo do zauzimanja Harkova, čak i ako je ta ofanziva na Dan pobede bila samo varka. Navodi se da je istina da je ukrajinska vojska premestila čitave bataljone s juga na istok i sever kako bi odgovorila na rusko napredovanje.

Takođe, u Kijevu je odobren i novi zakon o mobilizaciji, a američki Kongres je konačno uspeo da prekine zastoj i odobri 61 milijardu dolara nove pomoći Ukrajini sredinom aprila  i tako je okončao šestomesečnu blokadu koja je ukrajinskim snagama uskratila opremu i municiju.

Glavni štab u Kijevu počeo je da formira nove brigade i pre nego što su zakon o mobilizaciji i američka pomoć odobreni.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: