Svet 1

06.06.2024.

11:50

Stoltenberg: "To se ne sme ponoviti. Rusija nije pretnja"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsednik Finske Aleksandar Stub saopštili su danas saveznicima iz Alijanse da Rusija trenutno ne predstavlja vojnu pretnju transatlantskom bloku.

Izvor: Tanjug

Stoltenberg: "To se ne sme ponoviti. Rusija nije pretnja"
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Podeli:

Međutim, tokom zajedničke konferencije u Helsinkiju, njih dvojica su upozorila da NATO države moraju ojačati Ukrajinu i svoje vojne snage kako bi odvratile eventualnu buduću agresiju Moskve, preneo je Njuzvik.

Stoltenberg je rekao da Ukrajini treba "predvidljivost i odgovornost" u NATO vojnoj podršci u pokušaju da se odbrani od, kako kaže, letnje ruske ofanzive, dok Zapad pokušava da dođe do konsenzusa planu za mir predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Tokom poslednjih meseci primetili smo neke propuste, neka kašnjenja u pružanju vojne podrške Ukrajini," dodao je šef NATO.

Stoltenberg je dodao i da zapadni saveznici treba da obezbede da se odlaganja po pitanju vojne podrške Ukrajini ne ponove.

"Ukrajini je potrebna predvidljivost i odgovornost saveznika iz NATO-a u pogledu vojne podrške", rekao je Stoltenberg tokom posete Finskoj na konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom.

On je dodao da su poslednjih meseci bila odlaganja i kašnjenja u pružanju vojne podrške Ukrajini i da to više ne sme da se ponovi.

Nemački kancelar Olaf Šolc ranije danas je ponovio da bi Ukrajina mogla da upotrebi oružje koje joj šalje Zapad da se odbrani od napada pokrenutih iz same Rusije, kao što su oni na Harkovsku oblast.

Komentari zvaničnika usledili su nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio u sredu da bi dozvoljavanje Ukrajini da napada teritoriju Rusije sve snažnijim oružjem predstavljalo ozbiljnu eskalaciju koja bi približila Zapad ratu sa Rusijom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

21 h

Podeli: