Svet 4

06.06.2024.

9:13

Svet pred kolapsom? Ovo je zastrašujuće: Sve zemlje sveta su dobile poziv

Povodom "Svetskog dana zaštite životne sredine", generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je održao govor pod nazivom "Vreme je da se suočimo sa istinom o klimi".

Izvor: Blic.rs

Svet pred kolapsom? Ovo je zastrašujuće: Sve zemlje sveta su dobile poziv
Shutterstock/Romolo Tavani

Podeli:

Kompanije koje se bave fosilnim gorivima "kumovali su klimatskom haosu" i trebalo bi im u svakoj zemlji zabraniti reklamiranje, slično kao što je to urađeno sa duvanskim proizvodima, rekao je Gutereš iznoseći nova zastrašujuća naučna upozorenja o globalnom zagrijavanju.

"Gospodari klimatskog haosa - industrija fosilnih goriva - zgrću rekordnu dobit i uživaju u milijardama subvencija koje finansiraju porezni obveznici. Sramotno je da su najranjiviji ostavljeni na cedilu i očajnički se bore sa klimatskom krizom koju nisu stvorili", rekao je on.

U svom govoru u sredu u Njujorku pozvao je medije da prestanu da podržavaju "uništenje planete" uzimanjem novca za oglašavanje fosilnih goriva, pritom upozoravajući da se svet suočava sa " klimatskom krizom" u svojim uzaludnim pokušajima da je zaustavi.

Zabraniti oglašavanje kompanija za fosilno gorivo

"Mnoge vlade ograničavaju ili zabranjuju oglašavanje proizvoda koji štete ljudskom zdravlju, poput duvana. Pozivam sve zemlje da zabrane oglašavanje kompanija za fosilna goriva. I apelujem na medijske i tehnološke kompanije da prestanu fa prihvataju oglašavanje fosilnih goriva", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš u svom govoru između ostalog rekao je da ljudi nisu samo u opasnosti od klime, već i sami predstavljaju opasnost ali i rešenje.

Navodeći da planeta pokušava da da poruku ljudima, ali se poruka ne čuje i globalno zagrijavanje se povećava, Gutereš je rekao: "Vreme je da se suočimo sa istinom."

On je podvukao da se globalne emisije moraju smanjiti za 9 odsto svake godine kako bi se granica globalnog zagrijavanja zadržala na 1,5 stepeni. On je rekao da se "okeani se suočavaju sa "trostrukom pretnjom" ekstremnom vrućinom, gubitkom kiseonika i zakiseljavanjem"

Opasnost i rešenje

U svom govoru Gutereš je najavio nove podatke Svetske meteorološke organizacije (WMO) koji pokazuju da postoji 80 odsto šanse da će planeta preći 1,5 stepeni u zagrevanju u odnosu na predindustrijska vremena u barem jednoj od sledećih pet kalendarskih godina. U proteklih 12 meseci već je probijena ova cifra uz prosečnu globalnu temperaturu za 1,63 C (2,9 F) višom od predindustrijskog proseka od juna 2023. do maja ove godine, nakon niza meseci sa rekordnom vrućinom, prema Kopernikus sistemu Evropske unije.

Vlade su se Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015. složile da zauzdaju rast globalne temperature na 1,5 Celzijusa kako bi se izbegli toplotni talasi, poplave, suše i druge razorne pojave i iako jedna godina ne znači da je cilj promašen, naučnici očekuju da će se to dogoditi u narednom stoleću.

Koristeći analogiju meteora koji je izazvao izumiranje dinosaurusa, Gutereš je rekao:

"Mi nismo u poziciji dinosaurusa u pogledu klime. Mi smo u poziciji meteora. Mi smo i opasnost i rešenje u pogledu klime. Igramo ruski rulet sa planetom. Moramo izaći iz klimatskog pakla, a mi smo ti koji držimo volan u rukama", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN napomenuo je da granica od 1,5 stepeni nije samo meta, to je fizička granica, te naglasio da se mora voditi mnogo snažnija borba da se ona zadrži.

Ističući da korake koje treba preduzeti u vezi sa klimatskim promenama ne treba osuđivati ​​na geopolitičke podele, Gutereš je naveo da su siromašna društva koja najmanje doprinose klimatskoj krizi najviše izložena uticaju ove krize.

"Najbogatijih jedan posto sveta proizvodi dve trećine svih ljudskih emisija. Klimatska kriza takođe izaziva ekstremne događaje. Uništavaju se životi, pogađaju ekonomije i podriva zdravlje", rekao je između ostalog Gutereš.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: