Svet 10

06.06.2024.

23:32

Rat – dan 834: Gotovi su?; Raznet brod; Jezive pretnje iz Kremlja

Rat u Ukrajini – 834. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 834: Gotovi su?; Raznet brod; Jezive pretnje iz Kremlja
Profimedia

Podeli:

Vladimir Putin upozorio je Zapad da bi Rusija mogla da koristi sve dostupne metode kako bi se odbranila, ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet.

Ruske snage izvele su napad na položaje ukrajinske vojske u Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ukrajinski "Ukrhidroenergo" saopštio je u da je pokrenuo međunarodnu arbitražu tražeći odštetu za rusko rušenje brane i elektrane Kahovka u junu 2023.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je smanjenje jedinica Generalštaba.

Završeno

22:34

Nova, velika pomoć Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas saopštio da će poslati Ukrajini borbene avione tipa Miraž, kao i da će francuska vojska obučiti ukrajinske pilote.

Makron je ponovio da Ukrajini treba dozvoliti da koristi oružje koje joj obezbeđuju njeni zapadni saveznici za gađanje ruskih vojnih ciljeva i "neutralisanje tačaka sa kojih se zemlja napada".

Ukrajina se bori da zaustavi nedavni ruski prodor u istočnim oblastima Harkov i Donjeck. Ofanziva ima za cilj da iskoristi nedostatak municije i trupa u Kijevu duž linije fronta od oko 1.000 kilometara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvovao je danas zajedno sa svetskim liderima u Francuskoj na obeležavanju Savezničke invazije na Normandiju 1944. godine i ponovo je zatražio dodatnu pomoć od Zapada.

Zelenski i njegova supruga Olena će se u petak sastati sa francuskim zvaničnicima u Parizu. 

22:33

SAD ohrabruje Kinu da se priključi samitu: Bili biste od pomoći

SAD ohrabruju Kinu da prisustvuje planiranom samitu o miru u Ukrajini ovog meseca u Švajcarskoj, uprkos najavi Pekinga da neće učestvovati zato što Rusija nije pozvana, rekao je danas novinarima potparol Stejt departmenta.

''Svakako bismo ohrabrili Kinu da učestvuje na tom samitu. Oni su prisustvovali prethodnim verzijama samita. Smatrali smo da je njihovo prisustvo bilo od pomoći. Mislimo da bi njihovo prisustvo ovde bilo od pomoći“, rekao je portparol Stejt departmenta na brifingu.

Portparol je istakao da Kina treba da preduzme korake protiv kompanija za koje Vašington tvrdi da pomažu ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, prenosi Rojters.

Kijev tvrdi da je više od 100 zemalja prihvatilo poziv na samit radi razgovora o odredbama mirovnog plana koji je izneo predsednik Volodimir Zelenski za okončanje sveobuhvatne ruske invazije koja je počela u februaru 2022.

20:55

Rusija sprema osvetu?

Kremlj je naglasio da će se zapadne zemlje koje snabdevaju Ukrajinu oružjem za direktan udar na Rusiju definitivno suočiti sa posledicama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov dao je komentar nakon što je predsednik Vladimir Putin u sredu sugerisao da bi mogao da isporučuje oružje na udaljenosti od interesa povezanih sa SAD i njihovim evropskim saveznicima ako dozvole Kijevu da udari dublje u Rusiju zapadnim oružjem dugog dometa.

18:53

Sirski najavio smanjenje jedinica Generalštaba

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je smanjenje jedinica Generalštaba.

"Naš glavni zadatak je da sistem komandovanja trupa učinimo efikasnijim i eliminišemo dupliranje funkcija. Ovi događaji se sprovode u okviru implementacije strategije razvoja vidova i pojedinih rodova Oružanih snaga Ukrajine do 2035. godine. Po prvi put planiramo deceniju unapred", rekao je Sirski.
 

18:53

Francuska i saveznici stoje uz Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je na ceremoniji povodom obeležavanja 80. godišnjice početka savezničkog iskrcavanja u Normandiji, Dana D, poručio je da Francuska i njeni saveznici stoje uz Ukrajinu tokom rata protiv Rusije.

''Ovde smo i nećemo oslabiti“, rekao je Makron na ceremoniji kojoj su prisustvovali i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegova supruga, kao i američki predsednik Džozef Bajden. Makron je takođe pozvao saveznike da pokažu hrabrost koju su imali veterani u Drugom svetskom ratu, prenosi Gardijan.

18:10

Ukrajini treba masovna mobilizacija

Ukrajini je potrebno da bude mobilisano 100-110 hiljada ljudi ove godine, rekao je poslanik parlamenta Ruslan Gorbenko.
 

16:17

Ukrajinski dron uništio ruski tenk

14:51

Pre godinu dana uništena brana Kahovka

13:56

Ukrajinci razneli ruski brod u paramparčad
  • Sve najnovije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: