Svet 10

06.06.2024.

23:32

Rat – dan 834: Gotovi su?; Raznet brod; Jezive pretnje iz Kremlja

Rat u Ukrajini – 834. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 834: Gotovi su?; Raznet brod; Jezive pretnje iz Kremlja
Profimedia

Podeli:

Vladimir Putin upozorio je Zapad da bi Rusija mogla da koristi sve dostupne metode kako bi se odbranila, ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet.

Ruske snage izvele su napad na položaje ukrajinske vojske u Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ukrajinski "Ukrhidroenergo" saopštio je u da je pokrenuo međunarodnu arbitražu tražeći odštetu za rusko rušenje brane i elektrane Kahovka u junu 2023.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je smanjenje jedinica Generalštaba.

Završeno

22:34

Nova, velika pomoć Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas saopštio da će poslati Ukrajini borbene avione tipa Miraž, kao i da će francuska vojska obučiti ukrajinske pilote.

Makron je ponovio da Ukrajini treba dozvoliti da koristi oružje koje joj obezbeđuju njeni zapadni saveznici za gađanje ruskih vojnih ciljeva i "neutralisanje tačaka sa kojih se zemlja napada".

Ukrajina se bori da zaustavi nedavni ruski prodor u istočnim oblastima Harkov i Donjeck. Ofanziva ima za cilj da iskoristi nedostatak municije i trupa u Kijevu duž linije fronta od oko 1.000 kilometara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvovao je danas zajedno sa svetskim liderima u Francuskoj na obeležavanju Savezničke invazije na Normandiju 1944. godine i ponovo je zatražio dodatnu pomoć od Zapada.

Zelenski i njegova supruga Olena će se u petak sastati sa francuskim zvaničnicima u Parizu. 

22:33

SAD ohrabruje Kinu da se priključi samitu: Bili biste od pomoći

SAD ohrabruju Kinu da prisustvuje planiranom samitu o miru u Ukrajini ovog meseca u Švajcarskoj, uprkos najavi Pekinga da neće učestvovati zato što Rusija nije pozvana, rekao je danas novinarima potparol Stejt departmenta.

''Svakako bismo ohrabrili Kinu da učestvuje na tom samitu. Oni su prisustvovali prethodnim verzijama samita. Smatrali smo da je njihovo prisustvo bilo od pomoći. Mislimo da bi njihovo prisustvo ovde bilo od pomoći“, rekao je portparol Stejt departmenta na brifingu.

Portparol je istakao da Kina treba da preduzme korake protiv kompanija za koje Vašington tvrdi da pomažu ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, prenosi Rojters.

Kijev tvrdi da je više od 100 zemalja prihvatilo poziv na samit radi razgovora o odredbama mirovnog plana koji je izneo predsednik Volodimir Zelenski za okončanje sveobuhvatne ruske invazije koja je počela u februaru 2022.

20:55

Rusija sprema osvetu?

Kremlj je naglasio da će se zapadne zemlje koje snabdevaju Ukrajinu oružjem za direktan udar na Rusiju definitivno suočiti sa posledicama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov dao je komentar nakon što je predsednik Vladimir Putin u sredu sugerisao da bi mogao da isporučuje oružje na udaljenosti od interesa povezanih sa SAD i njihovim evropskim saveznicima ako dozvole Kijevu da udari dublje u Rusiju zapadnim oružjem dugog dometa.

18:53

Sirski najavio smanjenje jedinica Generalštaba

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je smanjenje jedinica Generalštaba.

"Naš glavni zadatak je da sistem komandovanja trupa učinimo efikasnijim i eliminišemo dupliranje funkcija. Ovi događaji se sprovode u okviru implementacije strategije razvoja vidova i pojedinih rodova Oružanih snaga Ukrajine do 2035. godine. Po prvi put planiramo deceniju unapred", rekao je Sirski.
 

18:53

Francuska i saveznici stoje uz Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je na ceremoniji povodom obeležavanja 80. godišnjice početka savezničkog iskrcavanja u Normandiji, Dana D, poručio je da Francuska i njeni saveznici stoje uz Ukrajinu tokom rata protiv Rusije.

''Ovde smo i nećemo oslabiti“, rekao je Makron na ceremoniji kojoj su prisustvovali i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegova supruga, kao i američki predsednik Džozef Bajden. Makron je takođe pozvao saveznike da pokažu hrabrost koju su imali veterani u Drugom svetskom ratu, prenosi Gardijan.

18:10

Ukrajini treba masovna mobilizacija

Ukrajini je potrebno da bude mobilisano 100-110 hiljada ljudi ove godine, rekao je poslanik parlamenta Ruslan Gorbenko.
 

16:17

Ukrajinski dron uništio ruski tenk

14:51

Pre godinu dana uništena brana Kahovka

13:56

Ukrajinci razneli ruski brod u paramparčad

13:42

Kijev traži od Moskve 2,5 milijardi dolara odštete za rušenje brane Kahovka

Ukrajinski "Ukrhidroenergo" saopštio je u da je pokrenuo međunarodnu arbitražu tražeći odštetu za rusko rušenje brane i elektrane Kahovka u junu 2023.

Državna hidroelektrana procenila je štetu na 2,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

12:22

Ukrajinsko ministarstvo: Od početka rata ubijen 91 medijski radnik

Ministarstvo kulture u Ukrajini saopštilo je danas da je do sada u Ukrajini ubijen 91 medijski radnik.

"Ukrajina gubi svoju najvredniju dragocenost - svoje ljude. Među njima su novinari i medijski radnici", rekao je vršilac dužnosti ministra kulture Rostislav Karanđejev na Dan novinara, koji se danas obeležava, prenosi Kijev Independent.

On je dodao da je još 30 medijskih radnika u ruskom zarobljeništvu, među kojima je i ukrajinska novinarka Viktorija Roščina, koja je nestala u avgustu 2023. godine i smatra se da je zadržana na teritoriji koju je okupirala Rusija.

11:46

Objavljene jezive fotografije: Ovako izgleda čovek posle ruskog mučenja

Roman Goriljk danas izgleda kao kostur. Rebra i ključne kosti štrče, stomak mu je udubljen, ispod blede kože jasno mu se vide zglobovi ramena i kuka, piše CNN.

Fotografije pogledajte ovde.

11:45

Kremlj zapretio: Suočiće se sa posledicama

Kremlj je naglasio da će se zapadne zemlje koje snabdevaju Ukrajinu oružjem za direktan udar na Rusiju definitivno suočiti sa posledicama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov dao je komentar nakon što je predsednik Vladimir Putin u sredu sugerisao da bi mogao da isporučuje oružje na udaljenosti od interesa povezanih sa SAD i njihovim evropskim saveznicima ako dozvole Kijevu da udari dublje u Rusiju zapadnim oružjem dugog dometa.

Peskov je odbio da navede zemlje ili regione u kojima bi Rusija mogla da rasporedi ili isporuči takvo oružje.

11:45

Mađarska učestvuje na ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto rekao je da će prisustvovati ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj 15. juna

Sijarto je to rekao na ekonomskom forumu održanom u Sankt Peterburgu.

11:25

Novi "udarac" za Zelenskog?


NATO ne planira da raspoređuje svoje vojnike na ukrajinskoj teritoriji, iako članice Alijanse imaju pravo da Kijevu pružaju svestranu podršku, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
 

11:24

Stoltenberg: Ne smemo dozvoliti da se ponove praznine u vojnoj podršci Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da zapadni saveznici treba da obezbede da se odlaganja po pitanju vojne podrške Ukrajini ne ponove.

10:03

Rusi izveli napad


Ruske snage izvele su napad na položaje ukrajinske vojske u Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, tri osobe su poginule a pet je ranjeno, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
 

09:09

Gorela ruska rafinerija

08:22

Kijev: PVO oborila 17 od 18 ruskih dronova iznad više regiona

Ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su 17 od 18 bespilotnih letelica tipa "šahed" iznad četiri regiona tokom noćnog napada, navodi se u saopštenju.

Napad Rusije izazvao je požar na infrastrukturnom objektu u oblasti Hmeljnicki, gde je oboren jedan dron, rekao je regionalni načelnik.

Hitne službe radile su na gašenju požara, a lokalne vlasti nisu prijavile žrtve.

Ukrajinska vojska oborila je osam bespilotnih letelica iznad južnog regiona Nikolajeva. Dronovi su, kako se tvrdi, oboreni i iznad Zaporoške i Hersonske oblasti.

08:22

Ukrajinski dronovi pogodili rafineriju nafte

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev naveo je na Telegramu da su ukrajinske bespilotne letelice pogodile rafineriju Novošahti, dodavši da je tom prilikom izbio požar.

Prema preliminarnim podacima, mrtvih i povređenih nema.

Golubjev je kasnije naveo da je požar ugašen.

07:27

Prvi zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrija Sibih pozvao je Peking da ipak pošalje delegaciju na planirani mirovni samit o Ukrajini zakazan za 15. i 16. jun u Švajcarskoj.

07:27

Putin zapretio

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da bi Rusija mogla da koristi sve dostupne metode kako bi se odbranila, ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet.

07:26

Sve više mrtvih

07:22

Isključenja struje u 12 regiona u Ukrajini

Ukrajinski distributer električne energije "Ukrenergo" naredio je u toku noći hitno isključenje struje u 12 regiona nakon što su prekoračena ograničenja potrošnje zbog stalnih nestašica električne energije.

Isključenja su stupila na snagu u regionima od Volinja do Lavova na severozapadu do Odese na jugu i Zaporožja na istoku zemlje, prenosi Rojters.

Ukrajinski potrošači su upozoreni prethodno da ograniče potrošnju nakon što su ruski vazdušni udari poslednjih nedelja naneli ozbiljnu štetu proizvodnim kapacitetima zemlje.

  • Sve najnovije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: