Svet 9

05.06.2024.

21:40

Bredli "melje" Ruse VIDEO

U 28 meseci teških borbi, ruska vojska izgubila je oko 4.000 oklopnih transportera i borbenih vozila pešadie, dve vrste oklopnih vozila koje prevoze trupe na front.

Izvor: Index.hr

Bredli "melje" Ruse VIDEO
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Podeli:

Analitičari iz "Oryxa" vizuelno su potvrdili da je u proseku uništeno oko 150 ruskih oklopnih transportera i jače naoružanih borbenih vozila pešadije mesečno.

Kako se dalje tvrdi, gubici Ukrajine su znatno manji: oko 1.000 oklopnih transportera (APC) i borbenih vozila pešadije (IFV) od kada je Rusija proširila rat protiv Ukrajine, piše Forbs.

Prošlog meseca, gubici Rusije naglo su porasli i to na neverovatnih 288 APC-ova i IFV-ova, prema analitičaru Andrjuu Perpetui, koji takođe beleži gubitke vozila u Ukrajini. “Ovo je samo ono što smo mogli da vidimo i prebrojimo”, naglasio je Perpetua.

Navodi se da je očigledno šta se dešava - oko ruševina istočnog grada Avdejevke, jednog od najnasilnijih sektora više od 1.000 kilometara dugog fronta u Ukrajini, Ukrajinci koriste bolja vozila, dok Rusi koriste lošija. Kada se ukrajinska i ruska vozila sukobe, Rusi su po pravilu teško poraženi.

Par videa koji su prošlog meseca kružili društvenim mrežama ilustriraju tu neravnotežu. U oba slučaja, američki M-2 Bredliji, proizvedeni za Ukrajinu, sukobili su se s ruskim oklopnim transporterima – i uništili ih. U tim sukobima verovatno je poginulo na desetine Rusa.

U prvoj borbi, 2. Maja ili neposredno pre, jedan od starih ruskih MT-LB oklopnih traktora – izvučen iz skladišta i opremljen oklopom za zaštitu od eksplozivnih dronova – jurio je prema ukrajinskim linijama zapadno od Avdejevke sa oko šest pešadijaca na vrhu. M-2 – jedan od više od 300 vozila iz 1990-ih koje su Sjedinjene Države donirale Ukrajini – izašao im je u susret.

Na snimku, tročlana posada M-2 otkriva MT-LB i otvara vatru. Ruska pešadija skače s MT-LB neposredno pre nego što Bradlijev top od 25 milimetara uništi oklopni traktor. “M-2 Bredli pokazuje kako se to radi”, pohvalilo se ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Mesec dana kasnije, u nedelju ili oko tog dana, dogodilo se nešto slično. Dva ruska BTR-82 oklopna transportera kretala su se prema ukrajinskim linijama izvan Avdejevke, s desetinama pripadnika pešadije zaklonjenih ispod njihovih protivdronovskih kaveza.

BTR-82 od 15 tona je noviji od MT-LB i teže naoružan, ali je gotovo jednako ranjiv u direktnom sukobu s guseničarom M-2. Ukrajinski dron je uočio BTR-ove, M-2 je zauzeo povoljnu poziciju za zasedu i, kada su se ruska vozila našla na otvorenom području bez zaklona, posada M-2 je otvorila vatru.

Na videu sukoba, projektili kalibra 25 milimetara pogađaju pešadiju koja se vozila na vrhu BTR-ova. Nešto potom eksplodira na jednom od vozila – možda dimna granata. Preživeli se raspršuju dok M-2 nastavlja da puca po BTR-ovima, a pešadija se skriva u kraterima od granata.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: