Svet 12

05.06.2024.

11:15

Nemci na 15 km od Belorusije; Sve pršti i "roka" Van Hejlen VIDEO

Gromoglasna artiljerijska i tenkovska paljba pod nadzorom jurišnih helikoptera, a sve uz pesmu hard rok benda Van Hejlen iz 80-ih godina. Ovako izgleda nemački Bundesver 2024.

Izvor: Index.hr

Nemci na 15 km od Belorusije; Sve pršti i "roka" Van Hejlen VIDEO
Profimedia

Podeli:

Nakon što je donela značajnu odluku o slanju 5.000 vojnika u Litvaniju do 2027, što je prvi stalni angažman ndemačkih trupa nakon Drugog svetskog rata, Nemačka je zaključila svoj deo prošlomesečne vežbe NATO-a “Stedfast defender”, ratnim manevrima samo 15 kilometara od granice s ruskim saveznikom Belorusijom.

Ova 90-minutna bitka uživo organizovana je za parlamentarne poslanike, diplomate i lokalne vojne zapovednike na poligonu Pabrade, piše Politiko.

Uz komentare uživo i ekrane koji prikazuju kako moderni tenkovski sistemi pronalaze svoje mete i izvlače ranjene, poruka za VIP osobe bila je jasna: Spremamo se za Rusiju.

"Nemačka stoji iza svoje rječi. Branićemo svaki centimetar teritorija NATO-a", rekao je general Karsten Breuer, glavni inspektor nemačke vojske, pod iznenadnim pljuskom nakon što je vežba okončana koreografisanim preletom dva zastarela Eurokoptera “Tajgera” opremljena protivtenkovskim projektilima.

Breuer je rekao da će Moskvi trebati pet do osam godina da rekonstruiše svoje oružane snage od rata u Ukrajini, što određuje rok do 2029. za napore NATO-a da se pripremi za mogući sukob.

Međutim, kako se navodi, ono što se događa u Litvaniji je zapravo spoljna dimenzija nemačke inicijative “Cajtenvende”, pokrenute nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Odbacivši mirovnu agendu nakon Hladnog rata, Nemačka je uložila 100 milijardi evra u ponovno opremanje svoje vojske i promenila je svoju odbrambenu doktrinu kako bi Bundeser pretvorila u vojsku sposobnu da se bori i pobedi.

"Svet je drugačiji nego što je bio pre 24. februara 2022. Za nas kao Bundesver, to znači da se misija promenila; nacionalna odbrana i odbrana saveza su u fokusu", rekao je ministar odbrane Boris Pistorius tokom poseta Pabradeu samo nekoliko dana pre finalne predstave.

Inače, Nemačka je vodeća nacija u NATO-ovoj misiji Inhensed forvard prezens” u Litvaniji, dok je u Estoniji to Ujedinjeno Kraljevstvo, a u Letoniji je to Kanada.

Mesto nak om se održala vojna vežba nekada su kao poligon koristili sovjetski bombarderi iz vremena Hladnog rata, ali danas čelni ljudi Litvanije planiraju da naprave bazni logor s desetinama vojnika Bundesvera koji su već tamo. Stotine drugih trebalo bi da dođe do kraja godine.

"Ovo je kolektivna odbrana i za naše agresivne susede, važno je da nismo sami. Sajber napadi, stalna propaganda, Rusi su agresivni sve vreme”, rekao je litvanski pukovnik Rimantas Jarmalavičius.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

21 h

Podeli: