Svet 2

05.06.2024.

12:45

Stejt department poslao upozorenje: Muškarci između 18 i 60 ...; Pobesneli su?

Ambasada SAD u Ukrajini upozorila je da je ta država ukinula izuzetak "boravak u inostranstvu" koji je ranije dozvoljavao određenim ukrajinskim muškarcima između 18 i 60 godina da napuste zemlju.

Izvor: Ukrajinska pravda, RTS

Stejt department poslao upozorenje: Muškarci između 18 i 60 ...; Pobesneli su?
EPA-EFE/WILL OLIVER

Podeli:

Sa ovom promenom, muškarci sa dvojnim državljanstvom, uključujući i one koji žive u SAD, više neće moći da napuste zemlju.

Ambasada je napomenula da su ranije osobe sa dvojnim američko-ukrajinskim državljanstvom iz ove grupe mogle da uđu u Ukrajinu, a zatim da je napuste ako odjave svoje prebivalište u Ukrajini i prijave prebivalište u Sjedinjenim Državama. Od 1. juna ovaj izuzetak je ukinut.

"Ako ste u Ukrajini i ne možete da napustite zemlju, sklonite se na mesto i poštujte sve lokalne propise. Ako trenutno niste u Ukrajini, toplo preporučujemo muškim državljanima SAD između 18 i 60 godina koji takođe imaju ukrajinsko državljanstvo ili podnose zahtev za ukrajinsko državljanstvo i ne žele da ostanu u Ukrajini na neodređeno vreme da se uzdrže od bilo kakvog putovanja u Ukrajinu. Postoji izuzetno veliki rizik da vam neće biti dozvoljeno da izađete čak ni sa američkim pasošem", navodi se u saopštenju.

Ambasada je takođe podsetila sve Amerikance na upozorenje Stejt departmenta stepena 4 u vezi sa Ukrajinom: "Ne putujte".

Reakcija Ukrajine

Predstavnik Državne granične službe Ukrajine Andrej Demčenko rekao je da, ako građani imaju pasoš druge zemlje, oni se i dalje prvenstveno smatraju isključivo državljanima Ukrajine koji imaju svoja nacionalna prava i obaveze.

"Formulacija koja se kruži po raznim resursima da Ukrajincima sa dvojnim državljanstvom više neće biti dozvoljeno da napuste zemlju, blago rečeno, nije tačna, još jednom mogu da primetim da je dvojno državljanstvo zabranjeno u Ukrajini ", precizirao je Demčenko.

Napomenuo da su te norme bile na snazi i ranije.

Graničari su na granici u više navrata identifikovali Ukrajince koji su se na pasoškoj kontroli predstavljali kao stranci. Uvek se privode odgovornosti kako je to zakonom definisano.

"Istovremeno, ne treba ih mešati sa državljanima Ukrajine koji stalno borave van Ukrajine i koji su u svojim dokumentima imali odgovarajuće oznake o prijavi putovanja u inostranstvo radi stalnog boravka i oznake (pečat) o stalnoj konzularnoj prijavi u stranci. diplomatska institucija Ukrajina", naglasio je Demčenko.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: