Svet 20

05.06.2024.

12:20

Rusi, kasno je... VIDEO

Ruski ratni vojni blogeri pozivaju predsednika Vladimira Putina da izmeni protivvazdušnu odbranu zemlje nakon što su ukrajinske snage oštetile čuvene ruske PVO sisteme S-300 i S-400 u Bolgorodu.

Izvor: Njuzvik

Rusi, kasno je... VIDEO
Profimedia

Podeli:

Pretpostavlja se da su ti sistemi uništeni američkim oružjem, artiljerijskim raketnim sistemom visoke pokretljivosti (HIMARS), koji je Kijevu donirao Vašington, naveo je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi.

Ukrajinski udar je usledio ubrzo nakon što je Bajdenova administracija odlučila da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje za napad na određene ciljeve na teritoriji Rusije.

Objavu Borisa Rožina, ruskog ratnog blogera s Krima, podelio je na društvenoj mreži Iks korisnik Dmitri, koji radi za War Translated, nezavisni projekat u kome se prevode materijali o ratu."Ruski blogeri izuzetno ozbiljno shvataju pretnju ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, uključujući pretnju balističkim raketama ATACMS", napisao je on.

"Kažu da je potreban novi pristup kreiranju sistema PVO, potpuno drugačiji od onoga što se praktikovalo poslednjih 25 godina u ruskom vojno-industrijskom kompleksu. Pozivaju na hitno preispitivanje strategije", dodao je Dmitri. On je dodao: "Mislim da je malo kasno, momci."

Rožin je, naime, na svom kanalu na Telegramu napisao da je revizija “arhitekture“ ruskih sistema PVO "hitno potrebna"

"Potrebno je da se kontrolne kabine, lanseri i druge mašine kompleksa razdvoje nekoliko stotina metara jedna od druge", naveo je Rožin, napominjući da su Ukrajinci sve locirali.

Generalno, ruski ratni bloger predlaže da se ruski PVO sistem transformiše od glomaznih "kockica" vidljivih kilometrima, do najkompaktnijih “transformatora“ sposobnih da se kamufliraju.

Vojni bloger je nastavio: "Čak i za vreme rata u Vijetnamu, naše posade PVO sistema S-75 štitile su kontrolne kabine BLU-3 ananas kasetne fragmentacione bombe snopovima bambusa, koji su štitili od krhotina i u isto vreme kamuflirali stanice".

"Toplo preporučujem da pročitate memoare generala Aleksandra Jakovljeva, vojnog savetnika jednog od pukova S-75 severnovijetnamske vojske", dodao je on. "Danas treba da preduzmemo najhitnije mere da savladamo pretnju s kojom se suočavamo!"

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

22 h

Podeli: