Svet 1

05.06.2024.

8:35

Cela Evropa gledala je ovu debatu; Ostrvo "gori" VIDEO

Izbori u Velikoj Britaniji sve su bliži, a opozicioni laburisti predvođeni Sir Keirom Starmerom favoriti su za pobedu na njima i prete da preuzmu vlasti od konzervativaca Rišija Sunaka.

Izvor: Jutarnji list

Cela Evropa gledala je ovu debatu; Ostrvo "gori" VIDEO
Tanjug/AP Photo/Jon Super

Podeli:

Sinoć je održana i debata između dva glavna kandidata za premijera, a opšto utisak komentatora je da je Sunak nešto bliži ostanku u Dauning stritu nego što je bio pre debate, jer je praktično jednoglasno proglašen pobednikom u tom sučeljavanju.

Prva debata inače, donela je brojne zanimljive teme, mahom iz unutrašnje politike pa su tako Starmer i Sunak razgovarali su o poreskoj politici zemlje, kako zaustaviti štrajk mladih lekara, kako smanjiti stopu kriminala, a neizbežna je tema, kao i obično, bila i imigrantska politika, preneo je Jutarnji list.

Započelo je vatreno, a prva su tema bili migranti. Mišljenja su, jasno, bila suprotstavljena, a Sunak je upozorio da će se problem ilegalnih imigranata rešiti samo ako on ostane na vlasti, dok će se situacija, dođu li na vlast laburisti, pogoršati.

Starmer se sve vreme pozivao na zakone, kako britanske, tako i međunarodne, dok je Sunak bio odrešitiji u nastupu.

"Ostanem li, imigranti se vraćaju u svoje zemlje, letove ćemo im organizovati odmah u julu. Dođu li laburisti, ti ljudi će ostati na našim ulicama", rekao je aktuelni premijer.

Burno je bilo i u raspravi o porezima. Sunak je Starmera napao odmah na startu, tvrdivši da će laburisti odmah podići porez u iznosu od 2.000 funti "jer  im je to u krvi", na što mu je Starmer odgovorio da su porezi podizani i za vreme vladavine konzervativaca, no Sunakove reči ipak nije demantovao.

Dotakli su se i brojnih drugih tema, među kojima su bile i penzije, život mladih u zemlji, štrajk mladih lekara, socijalna pomoć, a poseban je fokus bio na odbrani zemlje i klimatskim promenama, kao i odnosu koji bi imali s Donaldom Trampom ukoliko pobedi na američkim predsedničkim izborima.

Sunak je, odmah u startu dela debate o odbrani tvrdio da bi dolazak Starmera na čelo zemlje ugrozio sigurnost jer ne planiraju do 2030. godine da ulože 2,5 posto BDP-a u odbranu te da ne veruje da laburisti mogu da učine Veliku Britaniju sigurnim mestom za život u vremenu koje je najteže od Hladnog rata.

"Čovjek koji  bi trebalo da bude njegov zamenik ne veruje u nuklearno odvraćanje, najveći garant naše bezbednosti. Samo nama možete da verujete da će zemlja biti sigurna", rekao je Sunak, govoreći o protivkandidatu.

Jedna od retkih tačaka oko koje su se složili bila je situacija u Gazi. Obojica su pozvala na primirje i završetak sukoba te rešenje s dve države.

Takođe, složili su se i oko činjenice da će SAD ostati najsnažniji partner Velike Britanije ko god pobedio na predsedničkim izborima.

Ipak, mnogi u Britaniji komentarišu da je Keira  Starmera pokopalo jedno jedino pitanje. Naime, u jednom trenutku, voditelj pita obojicu da li bi ikada pomislili o privatnom umesto državnom lečenju? Sunak nedvosmisleno odgovara da "bi", a Starmer odgovara da "ne bi".

"Ni po cenu toga da je u pitanju neko koga zaista volite?", pitao je voditelj Starmera. Starmer je ostao dosledan inicijalnom odgovoru, tvrdeći da mu supruga radi u javnom britanskom zdravstvu i da mu isto "teče kroz krv".

Mnogi u Britaniji danas komentarišu da je taj Starmerov odgovor zvučao krajnje neiskreno te da nema ništa loše u tome da se potraži privatna lekarska pomoć.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: