Svet 1

05.06.2024.

7:15

SAD: Još čekamo odgovor...

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da SAD još uvek čekaju odgovor militantne grupe Hamas na izraelski predlog o prekidu vatre koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden u petak.

Izvor: Tanjug

SAD: Još čekamo odgovor...
Profimedia

Podeli:

"Čekamo odgovor Hamasa" preko katarskih posrednika, rekao je Saliven i najavio da će direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns razgovarati u Kataru sa posrednicima o predlogu o prekidu vatre, prenosi Rojters.

Katar je posrednik u pregovorima Izraela i Hamasa o prekidu vatre, a u utorak je dostavio Hamasu predlog koji podrazumeva tri faze koje je predstavio Bajden.

Portparol Hamasa je u utorak napomenuo da ta grupa ne može da pristane na bilo kakav dogovor ukoliko se Izrael ne obaveže na trajno primirje i potpuno povlačenje iz Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu više puta je ponovio da neće biti trajnog mira sve dok Hamas ne bude uništen.

Plan koji je izneo Bajden u petak podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: