Svet 19

05.06.2024.

23:36

Rat – dan 833: Borbe se nastavljaju; Ukrajina u mraku; Rusi napreduju VIDEO

Rat u Ukrajini – 833. dan. Borbe na istoku Ukrajine, granatiranja u pograničnim ruskim oblastima.

Izvor: B92

Rat – dan 833: Borbe se nastavljaju; Ukrajina u mraku; Rusi napreduju VIDEO
EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO

Podeli:

Dalje od sukoba, predsednik SAD planira mir prema kojem Moskva nikada ne sme da okupira Ukrajinu, što ne znači i članstvo Kijeva u NATO-u. 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov veruje da su francuski vojni instruktori već na frontu, zbog čega su "legitimna meta".

Završeno

23:33

Isključenja struje u 12 regiona u Ukrajini

Ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo naredio je večeras hitno isključenje struje u 12 regiona nakon što su prekoračena ograničenja potrošnje zbog stalnih nestašica električne energije.

Isključenja su stupila na snagu u 20.40, i to u regionima od Volinja do Lavova na severozapadu do Odese na jugu i Zaporožja na istoku zemlje, prenosi Rojters.

Ukrajinski potrošači su upozoreni prethodno da ograniče potrošnju nakon što su ruski vazdušni udari poslednjih nedelja naneli ozbiljnu štetu proizvodnim kapacitetima zemlje.

22:17

Pentagon: Nije potvrđeno da je Ukrajina napala američkim oružjem

Zamenik portparola Pentagona Sabrina Sing izjavila je da ne može da potvrdi medijsko saopštenje da je Ukrajina već koristila američko oružje za napade na Rusiju.

"Videla sam saopštenja vezana za to, ali ne mogu da ih potvrdim", rekla je ona tokom brifinga, dodajući da se za dalje komentare treba obratiti ukrajinskoj strani.
 

22:16

Zelenski se sastao sa emirom Katara Al Tanijem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani razgovarali su danas o načinima za okončanje rata u Ukrajini i naporima da kanali komunikacije ostanu otvoreni.

Kako prenosi Rojters, dvojica lidera usredsredili su se na situaciju u ratu, ''uključujući napore međunarodne zajednice da zaustavi rat, zaštiti civile i zadrži sve kanale komunikacije otvorenim za rešavanje krize dijalogom i diplomatskim sredstvima''.

Zelenski je zahvalio emiru što je podržao teritorijalni integritet Ukrajine i što je podržao rezolucije UN kojima se osuđuje Rusija, a zahvalio je i na naporima Katara da deca koju je Rusija tokom sukoba odvodila sa ukrajinske teritorije budu vraćena kućama.

19:34

Francuska tražila hitnu sednicu SB o Ukrajini


Pariz je tražio sednicu Saveta bezbednosti UN o Ukrajini u petak, saopštio je izvor u Savetu bezbednosti.

"Francuska je tražila sednicu SB UN o Ukrajini u petak u vezi sa nedavnim događajima u Harkovu“, rekao je izvor za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sednica je inicirana kako bi se razmotrila humanitarna pitanja.
 

19:33

Francuska ulaže 650 miliona evra u razvoj Ukrajine

Francuska će otvoriti razvojnu agenciju u Ukrajini u budžetu od 450 miliona evra, a istovremeno će pokrenuti i fond za ključne infrastrukturne projekte u koje će uložiti dodatnih 200 miliona evra, saopštio je danas kabinet predsednika Emanuela Makrona.

Pariz će objaviti dva bilateralna sporazuma za podsticanje rekonstrukcije tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Francuskoj 6. i 7. juna, prenosi Rojters.

16:50

Muk u Pentagonu

Neimenovani predstavnik Pentagona u komentaru Sputnjiku odbio je da potvrdi pisanja medija da je ukrajinska vojska već iskoristila američku „dozvolu“ za napade na Rusku Federaciju, objašnjavajući to činjenicom da taj ukaz tek treba da stupi na snagu.

Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, javio da su ukrajinske oružane snage, nekoliko dana nakon dobijanja "dozvole" Sjedinjenih Američkih Država izvele napad duboko na teritoriju Ruske Federacije - u Belgorodsku oblast.

16:50

Eksplozija u Odeskoj oblasti


Snažna eksplozija u Odeskoj oblasti, prenose mediji.
 

16:12

Sirski: Teška situacija na frontu

Situacija na frontu ostaje teška za Kijev, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

"Situacija je i dalje teška zbog visokog intenziteta neprijateljstava", napisao je na svom Telegram kanalu.
Ukrajinski general je ukazao na poteškoće u području Kupjanska, gde ruska vojska iz dva pravca probija odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Sirski takođe tvrdi da Oružane snage Rusije nastavljaju da napreduju na Kurahovskom, Pokrovskom (Pokrovsk je ukrajinski naziv grada Krasnoarmejska) i na Harkovskom pravcu.
 

14:40

Amerika spremna da pozajmi Ukrajini 50 milijardi dolara, ali postoji uslov...

SAD su spremne da obezbede Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara, otplaćen od profita zamrznute imovine Ruske Federacije, pod uslovom da Evropska unija produži sankcije protiv Rusije na neodređeno vreme, navodi Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na dokument EU.

Tačni uslovi zajma, kao što su rok otplate ili kamatna stopa tek treba da se utvrde, a za sada nije jasno ni da li će Vašington dati Kijevu zajam direktno ili preko posrednika, prenosi Komersant.

Kako se navodi, Vašington razmatra izdavanje zajma pod uslovom da imovina ruske centralne banke u EU ostane zamrznuta "sve dok Rusija ne pristane da plati štetu nanetu Ukrajini".

U igri je i druga opcija koja podrazumeva da bi Evropska unija zajedno sa zemljama članicama Grupe sedam (G7) omogućila bilateralne zajmove Ukrajini koje bi bile "podržane profitom od zamrznute ruske imovine".

Navedena varijanta pomoći za Ukrajinu predviđa da EU iskoristi sredstva iz svog zajedničkog budžeta.

Za takav korak je potrebna saglasnost svih država članica koja nije zagarantovana zbog mogućeg veta mađarskog premijera Viktora Orbana i uzdržanosti nekih drugih država EU, ističe britanski list.

11:49

Nastradalo petogodišnje dete u ukrajinskom granatiranju

U ukrajinskom granatiranju sela Novozlatopolj u Zaporoškoj oblasti nastradalo je petogodišnje dete. 

Kako je na Telegramu napisao gubernator oblasti Evgenije Balicki, dete je preminulo tokom reanimacije.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: