Svet 2

04.06.2024.

23:55

Američki senator: Ukrajina mora da pobedi, to je ključno za SAD

Američki senator Čak Grasli je jedan od senatora sa najdužim stažom u istoriji Sjedinjenih Država.

Izvor: kyivpost

Američki senator: Ukrajina mora da pobedi, to je ključno za SAD
Shutterstock, PalSand

Podeli:

U intervjuu za ukrajinske medije, senator Grasli izneo je slučaj zašto Sjedinjene Države moraju da se drže Ukrajine.

Ne samo zato što SAD imaju obavezu prema tome, kao što je obećano u Budimpeštanskom memorandumu, već zato što je to, što je važno, u sopstvenom interesu Amerike.

Grasli je upozorio da ako sada SAD ne podrži Ukrajinu, ona rizikuje budući evropski sukob koji bi mogao da uključuje njihove partnere u NATO i slanje američkih vojnika u Evropu i njihovo direktno ugrožavanje.

Ističući prednosti podrške Ukrajini, senator je podsetio da će značajan deo nedavnog američkog paketa pomoći Ukrajini ostati u Americi da bi izgradio sopstveni odbrambeni sektor i da bi podržao misije u Evropi – na taj način obezbedivši još jedan dobitak za američke poreske obveznike.

Senator Grasli je izrazio svoja snažna lična osećanja o ratu u Ukrajini i svoju zabrinutost za ljude koji žive pod ruskom okupacijom.

Grasli je napomenuo da je Rusija, uprkos tome što je garantovala slobodu veroispovesti u svom ustavu, izvršila ozbiljnu represiju na neruske pravoslavne hrišćane širom okupiranih teritorija Ukrajine i pozvao na veće akcije da im se pruži podrška tokom tekućih nevolja kojima ih izlaže Kremlj.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: