Svet 2

04.06.2024.

17:27

Otvoren lov na strane instruktore u Ukrajini

"Nijedan instruktor uključen u obuku ukrajinske vojske nema imunitet", saopštio je Kremlj.

Izvor: Politico

Otvoren lov na strane instruktore u Ukrajini
Shutterstock/Dmytro Larin

Podeli:

Rusija je danas odgovorila novom pretnjom eskalacije na izveštaje da bi Francuska uskoro mogla da pošalje trenere kao pomoć ukrajinskoj vojsci.

"Nijedan instruktor uključen u obuku ukrajinske vojske nema imunitet", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima prema izveštaju francuska novinska agencija Frans pres (AFP).

"Nije važno da li su Francuzi ili nisu", dodao je Peskov.

Prošle nedelje ukrajinski vrhovni komandant Oleksandr Sirski rekao je da će francuski instruktori "uskoro" doći u Ukrajinu, što je izjava koja je tada bila umanjivana i u Parizu i u Kijevu.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji će se ove nedelje sastati s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom 80. godišnjice iskrcavanja u Francuskoj na Dan D, mogao bi uskoro da objavi malu koaliciju zemalja koje su spremne da pošalju instruktore na teren u Ukrajini, preneo je Mond.

"Danas nema konsenzusa o zvaničnom slanju, preuzimanju i odobravanju kopnenih trupa. Ali u dinamičnoj situaciji ništa ne treba isključiti", rekao je Makron u februaru.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da već postoje "specijalci (u Ukrajini) pod maskom plaćenika".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: