Svet 5

04.06.2024.

16:23

Rusi pronašli "lek" za dronove

Ruski inženjeri neumorno rade na jačanju odbrane od ukrajinskih pomorskih autonomnih plovila, takođe poznatih kao autonomna površinska vozila (USV).

Izvor: bulgarianmilitary

Rusi pronašli "lek" za dronove
EPA/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Da bi to postigli, modernizovali su avionski mitraljez GŠG-7.62 iz sovjetske ere, izveštava ANNA njuz.

Unapređeni mitraljez je predviđen za ugradnju na nekoliko ratnih brodova.

Mitraljez GŠG-7.62, inspirisan dizajnom Gatling mitraljeza, ima blok od četiri rotirajuće cevi. Može se pohvaliti zapanjujućom maksimalnom brzinom ispaljivanja od 6.000 metaka u minuti.

Postoji i alternativna brzina, koja mu omogućava da ispali 3.500 metaka u minuti. Ovu impresivnu brzinu vatre pokreće električni pogon na gas.

Međutim, tako velika brzina vatre predstavlja izazove. Posle samo osam sekundi neprekidnog pucanja (800 hitaca), cev mitraljeza se pregreva i treba joj hlađenje.

Da bi se ovo rešilo, električni gasni pogon je zamenjen električnim, smanjujući brzinu ispaljivanja na 300 metaka u minuti. 

Poboljšana verzija mitraljeza je prvenstveno postavljena za ugradnju na ratne brodove za odbranu od ukrajinskih pomorskih dronova. Zanimljivo je da se ovo svestrano oružje može montirati i na automobile i oklopna vozila.

Treba napomenuti da ukrajinske oružane snage aktivno raspoređuju pomorska autonomna plovila tokom borbenih operacija u Crnom moru. Ovi dronovi se koriste za gađanje ruskih brodova i obalske infrastrukture.

U avgustu 2023. godine, ukrajinska mornarica je osnovala 385. zasebnu brigadu specijalne namene za pomorske autonomne sisteme, naglašavajući svoju posvećenost naprednim vojnim tehnologijama.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: