Svet 1

04.06.2024.

12:27

Iran je upravo zapretio

Iran saopštio da će reagovati ukoliko IAEA usvoji rezoluciju protiv te zemlje, prenela je iranska novinska agencija Fars.

Izvor: B92, Tanjug

Iran je upravo zapretio
Profimedia

Podeli:

"U slučaju usvajanja rezolucije protiv Irana, Iran će odgovoriti u skladu sa najavom koju smo im dali", rekao je iranski nuklearni šef Mohamed Eslami.

Podsetimo, Velika Britanija, Francuska i Nemačka zvanično su podnele nacrt rezolucije protiv Irana Upravnom odboru Agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) o kojoj će se glasati kasnije ove sedmice.

Nacrt rezolucije, u koji je Rojters imao uvid, nadovezuje se na rezoluciju koju je IAEA donela pre 18 meseci, a kojom se Iranu naređuje da hitno odgovori na nalaze istrage te agencije tokom koje su pronađeni tragovi uranijuma na neprijavljenim lokacijama u Iranu.

Iran još nije objasnio tragove uranijuma pronađene na dve lokacije, saopštila je IAEA.

Iran je već pod sankcijama Saveta bezbednosti UN zbog odbijanja da obustavi rad na obogaćivanju uranijuma koji može da upotrebi za proizvodnju nuklearne energije i atomskog oružja.

Iranski zvaničnici poriču nameru pravljenja atomskog oružja i tvrde da je nuklearni program namenjen za dobijanje električne energije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: