Svet 21

04.06.2024.

9:22

Skot Riter izvučen iz aviona i oduzet mu je pasoš; Oglasio se Stejt department

Stejt department zaplenio pasoš bivšeg marinca i inspektora UN za oružje Skota Ritera, potvrdio je on za RT internešnel.

Izvor: Russia today

Skot Riter izvučen iz aviona i oduzet mu je pasoš; Oglasio se Stejt department
EPA/LINDSEY PARNABY

Podeli:

U međuvremenu, oglasio se i Stejt department koji je odbio da komentariše informaciju o opstrukciji putovanja Ritera u Rusiju. "Ne možemo da komentarišemo status pasoša američkog državljanina", saopštio je Stejt department.

Dan ranije, bivši obaveštajni oficir i vojni analitičar američkog korpusa Skot Riter rekao je da su mu službenici carine i granične zaštite zaplenili pasoš "po nalogu" Stejt departmenta prilikom ulaska u avion, sprečavajući ga da odleti u Rusiju na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF).

"Uzeli su mi pasoš. Na pitanje zašto, odgovorili su: naredba Stejt departmenta. Nisu imali više informacija za mene", rekao je on. Kako je napomenuo, izneli su mu torbe iz aviona i ispratili ga sa aerodroma.

Takođe je dodao da nema podatke da li će mu i kada biti vraćen pasoš.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upitala je "na osnovu kog amandmana američkog Ustava je oduzet pasoš bivšem obaveštajcu Sjedinjenih Američkih Država Skotu Riteru", koji je planirao da poseti Rusiju.

"Da li je ovo urađeno u skladu sa prvim ili četvrtim amandmanom Ustava SAD?", napisala je Zaharova na Telegramu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5. do 8. juna.

Riter je poznat po svojim proruskim stavovima. Bivši obaveštajac je, između ostalog, aktivno komentarisao specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, posebno je kritikovao Sjedinjene Države zbog isporuka više milijardi dolara pomoći Kijevu, a takođe je predvideo neuspehe ukrajinske vojske. Takođe je kritikovao Volodimira Zelenskog .

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: