Svet 39

04.06.2024.

23:43

Rat – dan 832: Nastavljene žestoke borbe; Obrisane sve "crvene linije"

Rat u Ukrajini – 832. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 832: Nastavljene žestoke borbe; Obrisane sve "crvene linije"
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Podeli:

Žestoke borbe nastavljene su na frontu.

Kijev i Moskva izveštavali su o dejstvima u oblasti oko Harkova, gde se vode najžešće borbe.

Završeno

23:39

Makron i Zelenski se sastaju u petak: Ovo je glavna tema

Francuski predsednik Emanuel Makron primiće ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog u petak u Jelisejskoj palati, dan posle obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji tokom Drugog svetskog rata.

Ceo tekst pročitajte ovde.

22:22

Bajden sa liderima G7 razmatra upotrebu zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini

Predsednik Sjedinjene Države Džozef Bajden učestvovaće na samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u Italiji i razgovaraće sa liderima G7 o korišćenju ruskih sredstava za pomoć Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Bajden i lideri G7 razgovaraće o nizu najhitnijih globalnih pitanja, uključujući nepokolebljivost G7 u pružanju podrške Ukrajini", izjavila je portparolka Bele kuće Karine Žan-Pjer.

Potvrdila je da će lideri G7 "pojačati napore da se zamrznuta ruska sredstva iskoriste za pomoć Ukrajini" kao i da će nastaviti sprovođenje akcija usmerenih na nametanje troškova Rusiji i onima koji podržavaju ruske ratne napore.

21:49

Sve "crvene linije" su izbrisane

Sve "crvene linije" u sukobu u Ukrajini su izbrisane, rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog.

"Sve ranije 'crvene linije' su nestale. Sve ono što je juče izgledalo nezamislivo", napisao je on na svom Telegram kanalu.

20:33

Brutalan "savet" kineskog generala Zelenskom: Dobro razmislite...

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, u vezi sa vojnom podrškom Zapada, treba da razmisli o vrednosti života Ukrajinaca, rekao je general-major Narodne oslobodilačke armije Kine Sju Hui, prenosi lokalni portal Guanča.

Ceo tekst pročitajte ovde.

18:59

18:56

Otvoren lov na strane instruktore u Ukrajini

"Nijedan instruktor uključen u obuku ukrajinske vojske nema imunitet", saopštio je Kremlj.

Ceo tekst pročitajte ovde.

17:36

Jedna osoba poginula u Sumskoj oblasti

Jedna osoba poginula je u napadu ruske vojske na područje Sumske oblasti kod grada Seredina-Buda, saopštile su lokalne vlasti. 

Navodi se da je u pitanju ukrajinski penzioner i da je stradao u dvorištu svoje kuće, piše Ukrinform.

"Neprijatelj je koristio metode ratovanja koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ruske trupe su i u ovom napadu gađale civilne objekte", piše u saopštenju ukrajinskog tužilaštva. 

17:35

Lavrov: Francuski vojni instruktori su verovatno već u Ukrajini, legitimna su meta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je, komentarišući mogućnost slanja francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu, da veruje kako su instruktori već u zemlji i da su legitimna meta ruskih oružanih snaga.

"Što se tiče francuskih instruktora, imam razloga da verujem, jer postoji mnogo konkretnih činjenica, da oni već rade u Ukrajini i bez obzira da li su pripadnici francuskih oružanih snaga ili jednostavno plaćenici, predstavljaju apsolutno legitimnu metu za naše oružane snage", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

16:13

Gađan trajektni prelaz na Krimu i naftovod u Rusiji

Ukrajinske raketne snage izvele su uspešne udare na trajektni prelaz na privremeno okupiranom Krimu i naftni terminal u Krasnodarskom kraju u Rusiji, objavio je na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Vazduhoplovstvo i raketne snage i artiljerija Odbrambenih snaga Ukrajine pogodile su tokom proteklog dana pet područja koncentracije ljudstva, četiri protivvazdušna vozila, jedno artiljerijsko vozilo i dva skladišta municije Rusa", navodi se u poruci.

16:12

SBU je uhapsila ruskog agenta

Služba bezbednosti Ukrajine privela je agenta FSB koji je pripremao terorističke napade na vojnike u Zaporožju i špijunirao gradske trafo-stanice.

"Kontraobaveštajna služba Službe bezbednosti Ukrajine sprečila je seriju terorističkih napada FSB Ruske Federacije na pripadnike Odbrambenih snaga u Zaporožju u blizini fronta, navodi SBU.

Kao rezultat specijalne operacije, ruski agent koji se spremao da detonira automobile zaposlenih lokalnih vojnih komesara je uhapšen na licu mesta.

Agent Ruske Federacije je priveden kada je vršio izviđanje u blizini objekta odbrambenih snaga.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: