Svet 1

03.06.2024.

16:53

Pokušaj terorističkog napada: Iza svega stoji grupa iz Turske?

Izrael je saopštio da je osujetio nedavni pokušaj Hamasa da izvrši samoubilački napad u Izraelu u režiji pripadnika terorističke grupe u Turskoj.

Izvor: Tanjug

Pokušaj terorističkog napada: Iza svega stoji grupa iz Turske?
Profimedia

Podeli:

Prema bezbednosnoj agenciji Šin Bet, 15. marta, Anas Šurman, Palestinac poreklom iz grada Tulkarem na Zapadnoj obali, koji trenutno živi u Jordanu, priveden je u Nablusu zbog sumnje da je umešan u organizovanje bombaškog napada, objavio je danas Tajms of Izrael.

Kako je navedeno, ispitivanjem Šurmana u decembru, otkriveno je da ga je regrutovao Imad Abid, operativac Hamasa koji živi u Turskoj, ali, koji je, takođe, poreklom sa Zapadne obale.

Šurman je pristao da izvrši samoubilački bombaški napad u ime Hamasa, navodi Šin Bet. Dodato je da je Šin Bet zaplenio bombu, tešku oko 12 kilograma i da su pronađena pisana uputstva o planu napada.

Dodatni članovi Hamasa koji su bili uključeni u organizovanje napada takođe su privedeni, a Šin Bet je naveo da su bili deo terorističke mreže u Nablusu.

Šurman je optužen za nekoliko teških bezbednosnih prekršaja, uključujući "pokušaj namernog izazivanja smrti", što je, prema vojnom zakonu, ekvivalentno pokušaju ubistva.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: