Svet 0

03.06.2024.

14:17

UN pozvala sve: Priznajte Palestinu

Grupa eksperata Ujedinjenih nacija pozvala je danas sve zemlje da priznaju palestinsku državu kako bi se postigao mir na Bliskom istoku.

Izvor: Index.hr

UN pozvala sve: Priznajte Palestinu
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Podeli:

Poziv dolazi nakon sedmice u kojoj su Španija, Irska i Norveška zvanično priznale palestinsku državu, što je naljutilo Izrael, koji je postao sve više međunarodno izolovan zbog rata u Gazi.

"Rešenje o dve države ostaje jedini međunarodno usaglašen put ka miru i bezbednosti"

Eksperti, uključujući specijalnog izvestioca UN za ljudska prava na palestinskim teritorijama, rekli su da je priznanje palestinske državnosti važno za prava palestinskog naroda i njegove napore ka slobodi i nezavisnosti.

"To je preduslov za trajni mir u Palestini i na celom Bliskom istoku, a počinje trenutnim najavom prekida vatre u Gazi i zaustavljanjem daljih vojnih upada u Rafu", istakli su oni.

"Rešenje o dve države ostaje jedini međunarodno dogovoreni put ka miru i bezbednosti i za Palestinu i za Izrael, i predstavlja izlaz iz generacijskih ciklusa nasilja i besa".

Španija, Irska i Norveška svojim priznanjem žele da ubrzaju postizanje mira u Gazi. Tri zemlje su izrazile nadu da će to ubrzati priznanje drugih zapadnih zemalja. Danski parlament je kasnije to odbio, a Slovenija će to razmatrati u utorak. Izrael se protivi priznanju Palestine, tvrdeći da to jača Hamas.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: