Svet 0

03.06.2024.

21:18

Rusi "nagazili" na smrt: Transporteri dignuti u vazduh VIDEO

Borbeno vozilo ukrajinske pešadije Bredli koje su isporučile SAD uništilo je dva ruska oklopna transportera u istočnoj Ukrajini, pokazuju novi snimci.

Izvor: Jutarnji.hr

Rusi "nagazili" na smrt: Transporteri dignuti u vazduh VIDEO
Profimedia

Podeli:

Vozilo Bredli kojim je upravljala ukrajinska 47. mehanizovana brigada uništilo je dva ruska transportna vozila na točkovima, saopštilo je u nedelju ukrajinsko ministarstvo odbrane, podelivši snimak na kome se vidi kako su dva ruska vozila napadnuta dok su se kretala po otvorenom terenu.

Nekoliko vojnika je nakon najmanje jedne eksplozije iskočilo iz svojih vozila i palo na zemlju pod vatrom Ukrajine. Na drugom snimku, za koji se čini da ga je snimila bespilotna letelica, vidi se jedan od oklopnih vozila u plamenu.

Prema američkom Ministarstvu odbrane, Pentagon je snabdeo ukrajinske snage sa više od 300 Bredlija. Ova vozila imaju vatrenu moć koja se sastoji od topova 25 mm, mitraljeza 7,62 mm i lansera protivtenkovskih raketa TOV, koji se koriste za gađanje konvoja ruskih oklopnih vozila.

Međutim, snimak nije nezavisno proveren.

U odvojenom postu na društvenim mrežama, 47. mehanizovana brigada je rekla da su njeni izviđači uočili ruske snage i sačekali da vojnici izađu na otvoreno pre nego što su ispalili iz dvojih Bredlija.

Komandant 47. mehanizovane brigade rekao je za Nevsveek u januaru da se ruske snage plaše pokretanja operacija kada znaju da će morati da se suoče sa vozilima Bredlija. Zapadni stručnjaci za ova vozila kažu da su ona vredan deo opreme i deo nekih od najintenzivnijih borbi na linijama fronta.

Odbio ruske napade

Ova brigada, koja ima i američke tenkove M1 Abrams, odavno je raspoređena u borbama u regionu Donjecka. Iako su ruske snage prošlog meseca pokrenule novu ofanzivu na severoistočni ukrajinski region Harkova, ukrajinske snage izveštavaju o nekim od najtežih borbi u Donjecku.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da su njegove snage zauzele Umansk, selo zapadno od Avdijevke i jugoistočno od Pokrovskog.

Ukrajinska vojska opisala je borbe severozapadno od grada Avdiivka, u blizini glavnog grada regiona Donjecka, koji je pao pod rusku kontrolu ranije ove godine, kao intenzivne, rekavši da njeni borci pokušavaju da „stabilizuju situaciju“.

Rusija je pokušala da napreduje oko dva sela istočno od Pokrovska, ukrajinskog odbrambenog uporišta, otkrile su ukrajinske oružane snage. Jedan od njih je Sokil, severno od Umanskog.

U kasnijem saopštenju ukrajinski generalštab je saopštio da odbijaju ruske napade kod Umanskog.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: