Svet 9

03.06.2024.

11:35

Čovek koji je video sve ratove je u šoku; Ovo je gore od svega, molite se...

Čovek koji je prošao 20-ak sukoba od Avganistana preko Jugoslavije, do genocida u Ruandi svedočio je o neviđenim užasima modernog ratovanja u Ukrajini.

Izvor: Jutarnji list

Čovek koji je video sve ratove je u šoku; Ovo je gore od svega, molite se...
Profimedia

Podeli:

Reč je o američkom hirurgu sa ogromnim vojnim iskustvom, inače bivšem guverneru Kanzasa, dr. Džefu Kolijeru, koji je za Volstrit džurnal naveo da nikada u životu nije viddeo toliki broj i kompleksnost užasavajućih rana kao u Ukrajini.

Svedočenje iskusnog eksperta o nestvarnom hororu u Ukrajini crveni je alarm za sve koji ignorišu ljudske žrtve kao važan faktor za donošenje političkih odluka za ili protiv primirja kao najjednostavnijeg načina za zaustavljanje krvoprolića i masovnih patnji, ocenjuje potom Gojko Drljača za Jutarnji list.

"U zapadnim medijima često se provlači teza političara kako su svi oni koji predlažu mir zapravo agenti Vladimira Putina koji mu pomažu u realizaciji monstruoznog nasilja kako bi realizovao zle ciljeve. Takva logika, nažalost, ne može ponuditi suvisli odgovor poginulima, osakaćenima ili pak onima koji se broje kao ‘povređenih u ratu’ iako su de facto ostali bez kompletnog lica. Ono što se događa u Evropi trebalo bi nas upozoriti na danak potencijalnog sukoba s Rusijom, Kinom ili Severnom Korejom. Bile bi veće i gore od svega što je Amerika videla u 70 godina. Molite se da SAD nema takav rat", napisao je Kolijer.

Njegova ključna teza je da ni jedno napredno društvo, pa niti Sjedinjene Države, ne mogu izdržati pritisak žrtava modernog rata kakav se vodi u Ukrajini.

"Nije da sumnjam da bi američka vojska prevladala. Amerika bi pobedila. Problem je u tome što američki zdravstveni sistem - uključujući Sektor za zdravstvo i socijalne usluge, Pentagon i Sektor za pitanja veterana - nije spreman da se nosi s velikim brojem katastrofalno povređenih civila i vojnika povređenih artiljerijom, bespilotnim letelicama, hipersoničnim i gliserskim bombama", poručuje dr. Kolijer, osoba sa ogromnim sikustvom koje garantuje  da tačno zna šta priča.

On je, navodi Jutarnji, kroz decenije volontirao u Avganistanu, Sovjetskom Savezu, Kambodži, Jugoslaviji, Iraku, Somaliji, Sudanu, Siera Leoneu, Južnom Sudanu, Libiji, Srednjoj Americi, Siriji, Jordanu, jermeniji, Pakistanu..., a zatekao se i u situaciji da tokom genocida u južnoj Ruandi, u kojem je pobijeno milion ljudi, bude jedini hirurg.

Čovek koji je sve to prošao sada poručuje: "Rat u 2024. gori je nego što je bio – pogotovo za civile".

On je pojasnio da su rane od rata koje su zadobijali civili užasne.

"Ovo nisu samo rane na mesu ili jednostavno slomljene noge. Pacijenti se dovoze s kombinacijama rana na mozgu, licu, prsima, abdomenu... Mnogi zahtevaju amputacije. Inače dežuram gotovo 300 dana godišnje za složene traume u tri glavna traumatološka centra. I mislimo da smo sve videli. U Americi, srećom, imamo samo nekoliko najtežih sakaćenja lica - gde neko izgubi celo lice i preživi. U Ukrajini sam ih video 12. Video sam šrapnele veličine golf loptice i komade zaštitnog oklopa od 3 inča od kevlara izvađene iz pluća i mozga. Šef neurohirurgije u Mečnikovu podelio je sa mnom iskustvo bolnice s povredama vertebralne arterije. (To su dve arterije u kičmenoj moždini koje hrane mozak.) Zbog ogromne sile koja uzrokuje takve povrede, većina pacijenata umire pre nego što stignu u bolnicu. Tipični neurohirurg će tokom karijere videti dva ili tri pacijenta s tako strašnim povredama. Američka vojska, s neverovatnim resursima za evakuaciju, lečila je 18 povreda vertebralne arterije tokom 20 godina u Iraku. Mečnikov je u dve godine lečio 91", piše dr. KOlijer.

Sasvim posebna priča su, kaže, uslovi rada lekara u ukrajinskim bolnicama. Bolnica Mečnikov, na primer, svaki dan broji ukupno 1.700 ranjenika, od kojih je 120 na intenzivnoj nezi. Popriličan logistički izazov je i transport pacijenata u druge bolničke centre. Iz Dnjepra ih nekoliko puta sedmično prebacuju u Kijev. Vožnja u velikoj Ukrajini traje 8 sati.

On smatra da će grozne rane kakve su viđali u sukobima u Avganistanu i Iraku u istoriji biti pamćene kao dokazi humanijeg oblika ratovanja u odnosu na moderni sukob.

Objasnio je da dronovi revolucioniraju bojno polje u Ukrajini, slično kao što je to učinio mitraljez tokom Prvog svetskog rata. Mali dronovi, poput modifikovanog kvadrokoptera s pričvršćenim eksplozivom, stvaraju rane koje padaju od glave do pete.

"Američka vojska nikada nije imala posla sa ovim. Konačno, klizne bombe i hipersonika zamenile su glupe bombe. Nova municija prolazi kroz rovove i sofisticirane betonske strukture, ostavljajući trag razaranja u tren oka. Ruska raketa Kinžal, hipersonična lansirana iz zraka, može uništiti ceo gradski blok", ističe dr. Kolijer, koji je siguran da svedočimo revoluciji u destruktivnosti u odnosu prema konvencionalnom ratu. "To se zbiva u realnom vremenu, a Sjedinjene Države nisu spremne", dodao je on.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: