Svet 9

03.06.2024.

10:07

Objavljeni snimci: Uništeni su; Rusi povlače brodove? VIDEO

U 27 meseci raketnih, krstarećih projektila i eksplozivnih napada dronovima, Ukrajina je potopila ili teško oštetila više od deset velikih ratnih brodova ruske Crnomorske flote – trećinu flote.

Izvor: Index.hr

Objavljeni snimci: Uništeni su; Rusi povlače brodove? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Zabrinuti zbog gubitka ostatka flote, ruski pomorski komandanti naredili su preostalim brodovima da se povuku i prebace iz luka na Krimu koji je okupirao Rusiju u navodno sigurnije luke na jugu Rusije.

Međutim, Rusi su potencijalno ostavili desetine manjih minolovaca, desantnih plovila i patrolnih čamaca na Krimu za svakodnevne operacije oko Krima. Stoga su se Ukrajinci fokusirali na ove manje brodove i očistili ih iz okupiranih voda, piše Forbs.

U četvrtak rano ujutro, pomorska udarna snaga grupe 13 ukrajinske obaveštajne službe usmerila je svoje dronove Magura V5, svaki dug oko 5 metara i napunjen stotinama kilograma eksploziva, ka zalivu Vuška na zapadnom Krimu.

Nova akcija

Ruski avioni su pokušali da presretnu bespilotne letelice, ali se barem nekoliko njih prošlo i stiglo do zaliva. Uplašeni ruski topnici otvorili su vatru i nisu uspeli da zaustave napad.

Ubrzo su dronovi pogodili četiri patrolna čamca KS-701 koji pripadaju ruskoj Federalnoj službi bezbednosti ili FSB. Potonula su dva broda, saopštili su ukrajinski obaveštajci. Još dve su oštećene.

Ozbiljni gubici za rusku stranu

Petina Crnomorske flote FSB-a, koja se sastoji od otprilike 20 KS-701, bila je privremeno ili trajno onesposobljena kao rezultat jednog napada. Od posebnog značaja su bili odvojeni ukrajinski napadi istog dana – navodno koristeći krstareću raketu Neptun ili rakete Armijskog taktičkog raketnog sistema ili mešavinu oba – koji su oštetili dva ruska trajekta čija je primarna misija bila da transportuju zalihe preko Kerčkog moreuza do istočnog Krima.

To je spora smrt za ono što je ostalo od ruskih pomorskih sposobnosti na Krimu. KS-701 dugi 8,5 metara nisu teško naoružani, ako uopšte i imaju. Oni nisu glamurozni. Ali oni su korisni.

"Okupatori su ova sredstva koristili za logistiku i patroliranje akvatorijom u blizini privremeno okupiranog poluostrva", objasnila je ukrajinska obaveštajna služba.

Dakle, dok ukrajinske krstareće rakete i ATACMS pogađaju glavne linije snabdevanja Krima – velike amfibijske brodove, trajekte, mostove i železnice – ukrajinski dronovi gađaju brodove za snabdevanje. Na ovaj način ukrajinske snage smanjuju rusku logistiku na Krimu sa obe strane.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: