Svet 6

03.06.2024.

8:19

Objavljen snimak: Ovo je novi ruski trik VIDEO

Na društvenim mrežama pojavio se snimak dejstva elektronskih ometača koje su ruske snage postavile na tenkove i oklopna vozila.

Izvor: Novosti, Raša tudej

Objavljen snimak: Ovo je novi ruski trik VIDEO
Shutterstock/Larich

Podeli:

Kako se vidi na snimku ukrajinski operater drona ima velikih problema da vidi cilj i upravlja bespilotnom letelicom usled ometanja koje stvaraju ruski uređaji, preneli su mediji.

Ovi modularni uređaji postavljeni su na oklopna vozila ili tenkove (nekada po više njih) da bi sprečili, odnosno ometali, rad/let dronova na različitim frekvencijama.

Za razliku svojih većih i poznatijih sistema, poput Krasuhe, Polje-21 itd. koji su se već dokazali na frontu i oko njega, ovi manji modeli nisu do sda imali zvaničnu potvrdu svoje delotvornosti.

NATO stručnjaci smatraju da su ruski sistemi za ER "krivi" za gašenje satelita "Starlink" iznad Ukrajine ili GPS signala iznad Poljske.

Ovo indirektno potvrđuje i bivši zvaničnik Ministarstva odbrane SAD i stručnjak za elektronsko ratovanje Kari A. Bingen, koji je za "Njujork tajms", a prenosi RT Balkan, izjavila da ometanje rada satelitske komunikacije može da se izvrši upotrebom radio frekvencije velike snage, koja se uglavnom emituje sa "vozila opremljenog radio tornjem velikih dimenzija", što odgovara opisu "krasuhe".

Američki list navodi i da su ukrajinske snage pokušavale da zaštite primopredajnike "Starlinka" na različite načine i to postavljanjem u rupe ili prekrivanjem metalnim mrežama, ali da ova improvizovana rešenja za sada nisu dale gotovo nikakve rezultate.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: