Svet 0

03.06.2024.

8:10

Ozbiljno upozorenje Kine: "Tražite li, zdrobićemo vas"

Kineski ministar odbrane Dong Jun upozorio je da će svako ko se usudi da traži nezavisnost Tajvana biti "zdrobljen na komade" i suočiti se sa "uništenjem".

Izvor: Index.hr

Ozbiljno upozorenje Kine: "Tražite li, zdrobićemo vas"
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

On je optužio spoljne sile da su ostrvo uvukle u "opasnu situaciju”.

U govoru na Šangri-La dijalogu u Singapuru, najvećem odbrambenom samitu u Aziji, Dong je rekao da je Peking posvećen "mirnom ujedinjenju" sa Tajvanom, ali da je spreman "za sve vrste ekstremnih situacija" i da svaki pokušaj traženja nezavisnosti bilo bi uzaludno.

Peking gleda na Tajvan, kojim se upravlja demokratski, kao na kinesku provinciju, a novoizabranog predsednika ostrva Laj Čing-tea opisao je kao "opasnog separatistu". Obraćajući se odbrani i vladinim zvaničnicima u nedelju ujutro, Dong je rekao da su „separatisti“ dali „fanatične izjave koje pokazuju njihovu izdaju kineske nacije i predaka“.

"Spoljne snage pokušavaju da ohrabre separatiste"

Biće prikovani za istorijsku kolonu srama“, naglasio je on. On je optužio vladajuću Tajvansku Demokratsku progresivnu partiju da traži otcepljenje, prenosi Gardijan.

"Spremni su da izbrišu kineski identitet Tajvana i prekinu društvene, istorijske i kulturne veze preko Tajvanskog moreuza", rekao je on. On smatra da su i spoljne sile pokušale da "ohrabre tajvanske separatiste u pokušaju da obuzdaju Kinu uz pomoć Tajvana".

"Ove zlonamerne namere uvlače Tajvan u opasnu situaciju", primetio je kineski ministar. Tajvanska predsednička kancelarija je odgovorila da je Kina pogrešno predstavila stav tajvanske vlade na forumu, gde Tajvanu nije dozvoljeno da šalje svoje predstavnike.

Tajvanski savet za kopnene poslove, koji kreira politiku prema Kini, rekao je da duboko žali zbog „provokativnih i iracionalnih“ komentara i ponovio da Narodna Republika Kina nikada nije vladala ostrvom.

Nedavno izvršeni lažni raketni napadi

Dongovi komentari usledili su ubrzo nakon sastanka sa njegovim američkim kolegom Lojdom Ostinom, prvog razgovora licem u lice između dvojice šefova odbrane u poslednjih 18 meseci. Kako se navodi, sastanak je trajao više od sat vremena.

Kina je prošlog meseca izvela lažne raketne napade na Tajvan kao "kaznu" za "separatistička dela" nakon Laijeve inauguracije. Kineski vladar Si Đinping nikada nije isključio upotrebu sile za preuzimanje ostrva.

Dong je rekao da je Kina posvećena mirnom ujedinjenju, ali je dodao: „Ko god se usudi da odvoji Tajvan od Kine biće razbijen na komade i uništen“.

"Kao ministar odbrane, da budem vrlo iskren prema vama, spremni smo za sve vrste ekstremnih situacija koje se mogu desiti sa nezavisnošću Tajvana i veoma smo uvereni u naše sposobnosti da odvratimo nezavisnost Tajvana", dodao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: